Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Prestationspress tills man faller i gråt och känslan av att inte räcka till - hur säljer du som förälder in livet?

Från 2019
Sabina och Micke framför en världskarta i ett klassrum.
Bildtext Sabina Simola-Ström från Folkhälsan i Dalsbruk och Micke Gunnarsson.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Prestationspress tills man faller i gråt, känslan av att inte räcka till, droger, sex och mycket mer diskuterades i Dalsbruk i går.

- Den psykiska ohälsan man ser bland barn i dag tror jag bland annat beror på att barnen växer upp bland stressade vuxna, säger inspirationsföreläsaren Micke Gunnarsson.

Folkhälsan i Dalsbruk vill satsa ännu mer fokus på de ungas välmående.

Det resulterade i det konkreta projektet Mod att vara dig själv och det första steget var att bjuda in gästföreläsaren Micke Gunnarsson.

Under skoldagen träffade och pratade han med eleverna i flera timmar. Största delen av tiden gick ut på att Gunnarsson svarade på anonyma frågor från eleverna som haglade in.

- Det handlade om allt, sex, hemmafester, alkohol, droger, en fråga var "Kommer jag någonsin att blir tillräcklig?". Men dom är ju tillräckliga, det måste de få känna, säger han.

Sabina Simola-Ström och Micke Gunnarsson sitter i var sin pulpet i ett klassrum och pratar med varandra.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Även om det är bra och viktigt att lyssna på, och prata med de unga, så anser Gunnarsson att föräldrarnas välmående är A och O för att barnen ska må bra.

- Vi ska komma ihåg att ungdomarna lever i en förvirrande tid, det händer så mycket - men de är på tillväxt. Det viktigaste är föräldrarna - hur säljer vi in livet? Vad ger vi för signaler? Vi är framtidsförutsättare, det är vår uppgift för att de ska skapa allt det nya, säger han.

Bygg en relation så att barnen vill prata

Enligt Micke Gunnarsson hjälper det sällan att oroa sig över vad ens barn sysslar med på nätet. Han säger att vi måste vara modiga och nyfikna på vad våra barn gör.

- Det finns dåliga saker på nätet, men det finns också mycket fantastiskt och framtiden är digital. Om vi bygger fina relationer med våra barn så finns det en större chans att de vill och vågar prata med oss om vad som händer i det digitala.

En rad med pulpeter i ett klassrum.
Bildtext Prestationskravet finns överallt, från skolan till hobbyerna.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Om inte jag har byggt upp en relation med mina barn så kommer de att börja prata med andra, jag vill ju att de vänder sig till mig när de stöter på problem som väcker frågor, säger han.

För 50 år sedan kunde man ungefär föreställa sig hur världen skulle se ut när ens barn växte upp, men i dag har till och med forskare svårt att förutspå framtiden.

Många barn kommer att ha jobb som inte ens finns i dag.

Barnen kanske är med i ett Europamästerskap när du drar ut sladden

En sak som Gunnarsson poängterar är relationer, relationer mellan barnen och deras föräldrar. Han efterlyser engagemang och intresse.

- Fråga barnen om deras intresse, annars kanske det går som för mig. När min son inte kom och åt drog jag ut sladden och sa att han skulle visa mig respekt. Han hade precis suttit och spelat med sitt lag i ett Europamästerskap. Det var en nyttig läxa, säger han.

Folkhälsan i Dalsbruk har själva kommit på konceptet Mod att vara dig själv. Många nya styrelsemedlemmar tillträdde förra året och satte sig ner för att idéstorma.

Micke Gunnarsson föreläser framför en publik.
Bildtext Föräldrarna kände igen sig och uppskattade föreläsningen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi kom fram till att vi vill satsa på de unga, vara med på plats och träffa dem, träffa föräldrarna och vara med under föreläsningarna, berättar Sabina Simola-Ström, ordförande för folkhälsan i Dalsbruk.

Hon säger att det har varit lärorikt även för medlemmarna i styrelsen att fundera kring hur man själv fungerar.

- Jag tror definitivt att det finns ett behov av att få stanna upp kring dom här frågorna.

Skrattsalvorna avlöste varandra under kvällen, även om det fanns stunder av allvar. Publiken verkade vara glada över Folkhälsans initiativ och många hoppades på mer.

- Vi vill bjuda på det här åt föräldrarna och åt de unga. Att bara få sitta ner och andas en stund, känna efter hur det känns, säger Simola-Ström.

Diskussion om artikeln