Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-kännaren Oscar Winberg om Cohens vittnesmål: "Det finns otaliga spår som man kan gå in på"

Från 2019
Uppdaterad 27.02.2019 19:48.
USA-kännare och forskare Oscar Winberg.
Bildtext Oscar Winberg
Bild: Yle/ Eva Brunell

USA-forskaren och historikern Oscar Winberg vid Åbo Akademi intervjuades i Aktuellt 17 inför Michael Cohens vittnesmål i kongressen i dag. Delar av intervjun återges här.

Hur skulle du beskriva Michael Cohen, dagens huvudperson i den amerikanska kongressen?

- Precis som har sagts är han alltså Trumps före detta advokat, men fixare är kanske ett bättre ord att beskriva honom.

- Det för ju lite tankarna till organiserad brottslighet rentav, där advokaten fungerar som en slags mellanhand mellan chefen som vill undvika att få alltför smutsiga händer.

- Så hans roll har varit en sådan där väldigt aggressiv figur, som genom sin roll som advokat har kunnat komma med hot närhelst det ser ut att finnas nånting som kan skada, i det här fallet Donald Trump, och sedan lösa de här hotsituationerna med bland annat att betala pengar för att få folk att hålla tyst.

Vad kommer Trumps politiska motståndare att göra med det här vittnesmålet?

- Det finns naturligtvis, liksom i all amerikansk politik, en del politisk teater. De vill ha ut i öppenheten vad Cohen vet och inte vet. Sedan finns det otaliga frågor som man inte ännu fått svar på av Michael Cohen.

Michael Cohen anländer till kongressen för att vittna.
Bildtext Michael Cohen anländer till kongressen för att vittna.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

- Han säger lite figurativt att han vet var kropparna är begravda, men rent konkret finns det frågor om allt från Donald Trumps skattepapper till Trump Tower i Moskva som planerades.

- Därtill finns det fortfarande frågor om betalningarna till diverse underhållare som Trump hade sexuellt umgänge med, det finns otaliga spår som man kan gå in på, och direkt ren och skär korruption under Trumps tid i Vita huset som man vill ha svar på.

- Och även om specialutredaren Robert Mueller säkert har ställt de här frågorna så vet ju inte offentliga personer ens ännu vad det finns i Muellers anteckningar och rapporter.

Ingen aning om Muellers slutrapport

Mueller har i uppdrag att utreda Rysslandskopplingarna i valkampen 2016. Vad vet vi om vad den rapporten kommer att innehålla?

- Vi vet väldigt lite. Mueller har hittills haft en taktik att i de här åtalen som väcks kommer han ut med mycket information.

- Vi har sett att det väcks åtal till exempel mot ryska underrättelseofficerare som aldrig kommer att åtalas, de kommer aldrig att utlämnas till USA, det kommer inte att bli en rättegång.

- I stället sätter han i det här åtalsdokumenten in all information som han har för att få ut det i det offentliga.

- Men i det här skedet har vi ingen som helst aning om när den här stora slutrapporten kommer, även om det spekuleras att det är snart.

- Och när den kommer är det inte bara någonting som dimper ner i e-postlådan för alla journalister utan den lämnas in till justitieministern som sedan fattar beslut om hur man går vidare med den.

Vad betyder Cohens vittnesmål för president Trump?

- Delvis är det en törn i sidan på president Trump, i synnerhet som han skulle vilja att all uppmärksamhet är fäst vid hans politiska teater i Hanoi.

- Men det har man ju försökt avfärda som att Cohen är en lögnare. Då brukar inte Vita huset nämna att han ljög i försvar av Trump tidigare och det är svårt att bedöma när han talar sanning naturligtvis, men det försvaret är inte riktigt hållbart.

- Cohen kan vittna om väldigt konkreta brott, i form av huruvida Donald Trump har försökt hindra utredningen. Och i politiska skandaler är det ju oftast där som själva brottet sker - inte nödvändigtvis i skandalen, utan när man ljuger och hindrar.

- Och frågan är, har Trump försökt dölja och har han försökt beordra Cohen att ljuga?

Men de spår som direkt leder mellan Ryssland och Trump i valkampen 2016, de finns ju inte än, eller hur?

- De finns inte ännu tydligt. Det kanske tydligaste är ett möte som hölls i Trump Tower sommaren 2016, där ryska intressen var inbjudna för att erbjuda skadligt material om Hillary Clinton.

- Det är egentligen någonting som Cohen inte själv var med på, men i sitt vittnesmål har han låtit antyda att Trump visste om det här mötet på förhand. Och det är väldigt graverande om så är fallet.

- Fortfarande väntar vi på att se vad Mueller kommer fram till i de här frågorna, säger Oscar Winberg.

Diskussion om artikeln