Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten övertygad: Med bättre fäste hade Niskanen vunnit guld

Från 2019
iivo Niskanen pustar ut i målområdet efter 15 kilometerstävlingen i VM.
Bildtext Iivo Niskanen kämpade tappert trots att hans skidor saknade fäste.
Bild: Lehtikuva

Visst, det blev ett VM-brons för Iivo Niskanen på 15 kilometer. Men Yle Sportens expertkommentator är säker på att finländaren hade ett guld i kroppen. Det föll på skidorna i dag, säger Glenn Lindholm.

– Sällan har man sett en sådär besviken medaljör på VM-pallen, konstaterar Glenn Lindholm efter Iivo Niskanens tredje plats i intervallstarten i Seefeld.

– Det berättar att han visste att det fanns mera i kroppen än vad han fick i utdelning. Han visste att han kände sig så bra att han kunde gå för guld. Nu föll det tyvärr på skidorna i dag, han hade lite för dåligt fäste för att kunna kämpa om ett VM-guld. Han hade känslan i kroppen, han gick för guld och då får man vara lite besviken som toppidrottare.

Också Niskanen själv sade kort efter målgång att han valde mellan två par skidor innan start. Ett guldpar och ett bronspar. Valet gick snett.

– Jag tror på honom. Man såg det på hans kroppsspråk. Så pass sammanbiten var han att han visste att han förlorade guldet på grund av skidorna, säger Lindholm.

– Han kände det redan innan start, det fanns mycket krut i kroppen, i dag kan han vinna VM-guld.

"Vi ska vara nöjda över det här"

Men trots att det fanns potential för mer är Glenn Lindholm på inget sätt besviken över Niskanens resultat

– Han kämpade sig till en bronsmedalj. Det var en vunnen sådan. Vi ska vara nöjda över det här och glädjas åt Niskanens framgång, säger Lindholm.

Också guldmedaljören, norrmannen Martin Johnsrud Sundby, föll Yle Sportens expert i smaken.

– Man ser att det här var väldigt stort för honom. Det här har han jagat i tio år redan, att ta det här individuella guldet och så kommer det här i dag. Han är en värdig vinnare. Det är många som unnar honom den här guldmedaljen.

Norge har vunnit samtliga fyra herrguld i längdåkning hittills i VM. Två tävlingar återstår. Innan söndagens avslutande femmil kör herrarna stafett på fredag. Och 15 kilometerstävlingen rätade ut de sista frågetecknen kring den finländska laguppställningen.

– Det är Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen som åker de klassiska etapperna. Och Perttu Hyvärinen åkte så bra i dag att han ska åka den tredje etappen i stafetten. Och Matti Heikkinen sedan som avslutare, slår Glenn Lindholm fast.

Diskussion om artikeln