SFP:s mandat i EU-parlamentet hänger som vanligt på håret säger forskare – Partiveteran kritiserar blek kandidatlista
Svenska folkpartiet får lov att kämpa i EU-valet, tror forskaren Mikko Majander. Tankesmedjan Magmas analys av tidigare val visar att SFP-väljarnas lojalitet är guld värd i ett val som få finländare orkar bry sig om. Partiveteranen Pär Stenbäck är ändå orolig för att det saknas kända kandidater.
I en analys för tankesmedjan Magma slår forskaren i politisk historia Mikko Majander fast att Svenska folkpartiets mandat i EU-parlamentet ofta säkrats av finlandssvenskarnas relativt höga valdeltagande.
- Som en språkminoritet anser finlandssvenskarna att det är viktigt att få sin röst hörd i EU-parlamentet. De är mer motiverade att rösta än finländare i genomsnitt.
- Paradoxalt nog är SFP:s lycka att den representativa demokratin inte mår så bra i EU-valet, säger Majander.
Lågt valdeltagande
Valdeltagandet i de senaste EU-parlamentsvalen har legat på strax över 40 procent.
På grund av det låga valdeltagandet har SFP ofta kunnat samla över sex procent av rösterna i valet.
Det är en bedrift mot bakgrunden att de svenskspråkiga bara utgör 5,3 procent av befolkningen och alla självfallet inte röstar på SFP.
Dessvärre är det här inte riktigt något för nybörjare.
Pär Stenbäck
Trots att svensk- och tvåspråkiga kandidater från andra partier i flera val samlat gott om röster, visar Majanders analys att SFP:s framgångar inte märkbart har påverkats av detta.
Även när till exempel Alexander Stubb (Saml) och Li Andersson (V) samlat mängder av röster, verkar SFP-väljarna i EU-valet ha förblivit ovanligt partitrogna.
SFP kan inte luta sig tillbaka
Ofta har SFP ändå behållit sitt mandat med darr på ribban.
Majander förutspår en knapp marginal även i vårens val till EU-parlamentet som hålls den 26 maj.
Det som talar för valframgångar för SFP är att valdeltagandet förväntas bli ovanligt lågt eftersom väljarna kan drabbas av valtrötthet efter riksdagsvalet i april.
Men även om det teoretiskt sett kan göra det lättare att sno en plats i parlamentet, varnar Mikko Majander för att ta något för givet.
- Inget parti har råd att luta sig tillbaka. Jag tror att det finns många ivriga som vill ha det extra mandatet om Finland nu får det. Det blir en spännande valvaka för SFP igen.
Pär Stenbäck kritiserar kandidatlistan
SFP har i tidigare val lyckats väl med kandidatnomineringen. Man har enligt Majander ofta haft kända kandidater som regionalt samlat tusentals röster.
Partiets tidigare ordförande minister Pär Stenbäck är mot den bakgrunden bekymrad inför vårens val.
- Jag är ganska orolig jo, det är mycket som ska falla på plats.
Enligt Stenbäck saknar partiet tills vidare en trovärdig kandidatlista.
Förutom den sittande parlamentarikern Nils Torvalds har SFP hittills nominerat Björn Bondsdorff, Anna Jungner-Nordgren, Catharina von Schoultz, Max Schulman, Ida-Maria Skytte och Mikaela Björklund.
- Jag tycker inte att det finns några klara riktiga utmanare. Naturligtvis kommer många att säga att de är utmanare. Men dessvärre är det här inte riktigt något för nybörjare utan det måste finnas en viss etablerad position för att man ska vara trovärdig i EU-valet.
- Det finns så många yngre och medelålders politiker i Svenskfinland som inte har insett att det ganska snart är fråga om en succession i EU-parlamentet. Vår nuvarande goda och framgångsrika parlamentariker Nils Torvalds kommer att vara 79 år när perioden är slut. Så varför inte ta chansen att bli hans suppleant?
Mikko Majander vill inte ta ställning till hur bra kandidater SFP har i det här valet.
Han konstaterar ändå att en toppkandidat, även om det handlar om en sittande parlamentariker som Nils Torvalds, knappast kan samla ihop tillräckligt med röster på egen hand.
- Det behövs starka lokala namn som är kända för tillräckligt många i sitt område. Man måste plocka en röst i taget för att lyckas.
Svenska folkpartiets partisekreterare Fredrik Guseff är ändå inte oroligare än vanligt inför EU-valet. Enligt honom har partiet alltid lyckats mobilisera sina kärnväljare.
- Vi har en jättebra lista på gång. Det är bara en fjärdedel av kandidaterna som publicerats. Vi har ungefär hälften av kandidaterna klara och vi kommer att presentera en väldigt bra lista, säger Guseff.
Artikelt uppdaterad 28.2 klockan 22.27 med uppgiften att även Mikaela Björklund ställer upp i valet.