Kristinestads simhalls långvariga renovering snart färdig – oklart vem som ska stå för kostnaderna
I snart två år har man hållit på med saneringsarbeten i Kristinestads simhall efter att omfattande fuktskador uppdagades i våtutrymmena. Det arbetet som påbörjades då är nu på slutrakan, men mer är på kommande.
Det var hösten 2017 som en granskning visade omfattande fuktskador i simhallen som invigdes 2010.
Damernas dusch- och bastuutrymmen togs ur bruk och man började torkningsprocessen. Då talade man om att arbetet skulle vara färdigt till våren 2018.
Det var Närpesföretaget Sancon som genomförde granskningen av simhallen och det är även de som står för den nu pågående saneringen. Det var först för några veckor sedan man kunde inleda själva återbyggnadsarbetet.
- Det var ett långdraget projekt att få torkningen genomförd. Största utmaningen var konstruktionsuppbyggnaden med flera lager betong, stegdämpning emellan och murade mellanväggar som går ner till nedre gjutningar. Att få bort all fukt därifrån var ett segt projekt, säger Sancons vd Peter Rosenholm.
Enligt Rosenholm hade fukten på vissa ställen tagit sig till och med 30 centimeter ner i golvet. Orsaken till problemen är fel sorts vattenisolering, som användes då simhallen byggdes.
- Det som användes tidigare är i dagens läge endast godkänt för våtrum i bostäder, där det kan torka upp mellan varven. I offentliga våtutrymmen som till exempel simhallar där du har konstant vattenbelastning, ska du ha annan typ av vattenisolering idag, förklarar Rosenholm.
- Det ska vara tvåkomponents vattenisolering och nu har vi planerat in en membranprodukt som limmas i underlaget med tvåkomponentig massa. Det är en tvåstegsvattenisolering som är både vattentät och ångtät.
Staden hoppas få kostnaderna ersätta
Det som också dragit ut på renoveringstiden är ansvarsfrågan.
- Den här själva byggnadstekniska delen har sin gilla gång, men också det byråkratiska, det vill säga samarbetet med företaget som i tiderna byggde den här simhallen har tagit sin tid. Det har varit två processer på gång och därför har det tagit lång tid, säger tekniska direktören Ari-Johan Myllyniemi.
Staden har fört diskussioner med den ursprungliga byggentreprenören Skanska om ersättningar, men än så länge har inte de diskussionerna burit frukt.
- Vi har två gånger fört diskussioner med dem och förklarat vår synpunkt. Skanska har i sin tur sin syn på saken och vi har kanske inte pratat samma språk. Vi har tolkat handlingarna på olika sätt.
De anser inte att de är ersättningsskyldiga?
- Inte till sin helhet i alla fall.
Staden har också försökt få ersättning från försäkringsbolaget, men fått besked om att de inte kommer att få det. Nu ligger hoppet i att man kan hitta en lösning med Skanska.
- Vi för vidare diskussioner med dem och vi försöker från vår del hitta bevis på att materialet som användes i tiderna inte var godkända under byggnadstiden.
Kan det leda till rättsprocesser?
- Jag hoppas inte det. Jag hoppas på en förlikning eftersom det vinner alla på. Det finns ingen vinnare om vi för det vidare till rätten.
Arbetet klart i slutet av april
Den del av simhallen som nu saneras väntas bli klar till slutet av april. Men eftersom samma vattenisolering använts i hela simhallen, väntar renovering av övriga delar bakom hörnet.
- Vi följer med vad läget är i de övriga utrymmena. Vi ska göra någon sorts kontrollplan som vi följer med under åren, säger Myllyniemi.
- Men i något läge kommer det emot. Vi måste reda ut ansvarsdelen före vi fortsätter.
Enligt Peter Rosenholm ska man dock inte vänta med saneringen av de övriga utrymmena allt för länge.
- Min bedömning är att det ska åtgärdas inom en snar framtid. Jag förstår att man från ägarens sida vill reda ut ansvarsmässiga biten och det är helt rätt att man reder ut den biten före man går vidare. Men i åratal ska man inte spara det.