Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sergei Eremenko tar ny fart i Seinäjoki under sin krävande pappas ledarskap: "Om inte man lyckas verkställa hans krav får man nog höra om det"

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Reportage i Sportnytt om konkurrensläget i SJK - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sergei Eremenkos ligadebut kom redan 2014, då under pappa Alexi Eremenkos tränarskap i hemstadens FF Jaro. Nu är far och son återförenade och den idag 20-årige Sergei slår fast att han nu är en helt annan spelare än för fem år sedan. Pappa Alexei däremot, han är sig lik.

Mycket har hänt med Sergei Eremenko, den något blyga men tekniska fotbollsspelaren från Jakobstad, sen han flyttade utomlands.

Han har fått vara ungdomsproffs i schweiziska FC Basel och även smaka på livet i Spartak Moskvas organisation.

Under tiden i Ryssland blev det också klart att Eremenko vände den finska landslagsstigen ryggen och valde att satsa på en framtid i leden för sina föräldrars hemland Ryssland.

I januari kom sen beskedet att Sergeis karriär på seniornivå fortsätter där den för fem år sedan började.

I Österbotten och i den finska ligan.

– Jag har fyllt 20 år och tänkte att jag ville komma till ett lag där jag har bra chans att få spela många matcher på seniornivå. Finland är en bra nivå för en ung spelare och nu hoppas jag att jag personligen och laget också kan göra en bra säsong, sen får vi se vad som händer, säger Sergei Eremenko till Yle Sporten efter en cupmatch mot KPV i hemmahallen i Seinäjoki.

Eremenko spelade andra halvlek i en match som slutade 1–1 och var mycket involverad i speluppbyggnaden från sin position på innermittfältet.

Maximo Tolonen, Sergei Eremenko och Moshtagh Yaghoubi slåss om speltid.
Bildtext Maximo Tolonen, Eremenko och Moshtagh Yaghoubi kämpar om speltid på SJK:s mittfält.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Trots att speltiden är det Eremenko är ute efter är han också medveten om att tävlingssituationen i storsatsande SJK är stenhård.

Men det ser han inte som ett problem.

Tvärtom.

– Det är bra! Det är bara bra! Säsongen är lång och vi har många matcher så det är viktigt att ha många duktiga spelare. Jag och säkert alla med mig vill nå så högt som möjligt den här säsongen och därför tar klubben in bra spelare på varje position, bedyrar han.

Efter cupmötet med KPV tog Seinäjoki klubben ledigt från träningarna en vecka, men återupptar jobbet med att vara redo för den nya säsongen i början av mars.

Under pappas vakande öga

I SJK har Eremenko återförenats med sin far, mannen som i tiderna gav Sergei hans ligadebut som 15-åring i FF Jaro sommaren 2014.

Pappa och son Eremenko med Jaro i ligan år 2015.
Bildtext I FF Jaro fick Sergei ligadebutera 2014.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Nu fem år senare är konstellationen annorlunda, även om mycket är sig likt.

– Det är en annorlunda situation, jag var väldigt mycket yngre när jag senast hade pappa som tränare. Nu har jag varit utomlands och spelat och fått lära mig en hel del.

– Jag ser mig själv och känner mig själv som en väldigt annorlunda spelare nu än tidigare. Både fysiskt och mentalt men också tekniskt. Jag har växt som person och spelare så läget är annorlunda än vad det var i FF Jaro, säger Eremenko.

Som den yngsta brodern i fotbollsfamiljen Eremenko har förväntningarna alltid varit högt uppskruvade för den idag 20-årige Sergei.

Han har fått leva sina unga fotbollsår under ständigt vakande ögon och jämförts med både sina bröder och sin far.

Kravnivån har helt enkelt varit på en skyhög nivå från dag ett, och samma sak gäller i Seinäjoki där kraven främst kommer från pappa Alexei.

Sergei Eremenko spelar för SJK.
Bildtext I SJK spelar Sergei med nummer 8.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Jag hade lite hunnit glömma det redan, han är hårdare än vad jag minns. Taktiken och spelidén är ändå ganska lika, lite nytt har det kommit här och där men annars är det nog bekant.

Hur tar det sig i uttryck?

– Det märks i vardagen, på varje träning. Han kräver kvalitet på varje passning, varje avslut, varje tackling – allt skall vara av hög kvalitet och om inte man lyckas verkställa hans krav får man nog höra om det.

– Det är bäst att göra som han säger, så går det bra, skrattar Sergei.

Alexei Eremenko: Kvaliteten måste synas

Alexei Eremenko har en palett av duktiga spelare att tillgå, men under fjolåret blev nionde platsen i serien en stor besvikelse resultatmässigt.

Det är solklart att dylika placeringar på lång sikt inte är något man nöjer sig med i storsatsande Seinäjoki.

Trots att Eremenko har en hel del intressanta pusselbitar att tillgå är utgångsläget för alla det samma: speltiden måste förtjänas.

– Att du är en kvalitetsspelare betyder inte automatiskt att du levererar hög kvalitet, det finns många saker vi måste förbättra. De vet spelarna, de skall jobba vidare och processen fortsätter hela tiden.

– Man kan inte vara nöjd att klichéartat bli kallad för ”en skicklig spelare”, det måste få utlopp på planen också, påminner Alexei Eremenko

SJK öppnar säsongen på hemmaplan den 6 april. Då står nykomlingarna Helsingfors IFK för motståndet.

Diskussion om artikeln