Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans kulturtips: En moderniserad Hamlet, en serie om skilsmässoadvokater och Rory Gallagher med en gitarr som liknade mögelost

Den här veckan kan du fundera på hämnd och kärlek med Hamlet på Åbo stadsteater, ta del av dramatiska skilsmässor i dramaserien The Split på Arenan eller läsa en biografi om gitarrguden Rory Gallagher.

Från 2019
Uppdaterad 04.03.2019 10:57.

Det är någonting ruttet i den danska staten. Men vad exakt? Blir du expert på kärlek om du jobbar som skilsmässoadvokat? Och vem spelade på en gitarr som såg ut som mögelost?

Teater

Den danska kronprinsen Hamlet får höra att hans pappa mördats av farbror Claudius. Då pappans vålnad sedan kräver hämnd betyder kärleken till den vackraste flickan ingenting.

Shakespeares Hamlet är den 400 år gamla hämndklassikern med många legendariska oneliners som till exempel ”Att vara eller inte vara” eller "det är någonting ruttet i den danska staten".

Scen ur Hamlet.
Bildtext Claudius (Eero Aho) i fokus då Hamlet (Jussi Nikkilä) precis tänker avslöja att han vet vad Claudius gjort.
Bild: Otto-Ville Väätäinen.

Hamlet spelas på Åbo stadsteater för första gången på 70 år. Allt börjar med att Jussi Nikkiläs traditionsenligt prinsklädda Hamlet promenerar fram till scenkanten, klär av sig alla prinsattribut, trycker ner kläderna i en billigbutik-plastpåse, och klär istället på sig moderna kläder, munkjacka och tofflor.

Det är mycket livekamera och videoprojiceringar, pistoler istället för svärd, slaktare istället för gravgrävare. Man är trogen traditionerna, men leker vilt innanför de ramarna.

Under dryga tre täta teatertimmar fångas männens historier mitt i prick. Hamlets kärlek Ofelia lämna istället vind för våg, och blir tyvärr mer ett objekt än ett subjekt.
_________

Var? Åbo stadsteater

När? fram till den 17e maj 2019

Med vem? Kronprins Frederik av Danmark -----I-- Kung Joffrey Baratheon (från Game of Thrones)

Vad vet skilsmässoadvokater om kärlek?

The Split är en brittisk serie som följer skilsmässoadvokater som dessutom hör till samma familj.

Tv-serie

I de flesta serier om jurister löser de spännande brottsfall eller jagar ekonomiska brottslingar eller är själva allmänt skumma. Men i The Split får vi följa jurister som jobbar med skilsmässor och äktenskapsförord och som dessutom kommer från samma familj.

Skaparen Abi Morgan (känd för serien The Hour och filmer som The Iron Lady, Shame och Suffragette) visar att det finns massor av spännande drama i en serie om skilsmässor, systrar och en stark mamma.

Hannah (Nicola Walker) står i sitt kontor och ser ut genom stora glasfönster.
Bildtext Hannah (Nicola Walker) är den äldsta systern och känner att det alltid är hon som måste städa upp.
Bild: Copyright: Sister Pictures Limited

Huvudpersonera är tre systrar och deras dominanta mamma. Den äldsta systern Hannah har precis lämnat familjeadvokatbyrån och gått över till konkurrenten. Men hur lätt frigör man sig från en stark mamma? Hur påverkar det familjedynamiken att pappan försvunnit för 30 år sedan? Och blir du expert på kärlek om du jobbar med skilsmässor?
_________

Var och när? På Arenan och tis. kl. 19 på Yle TV 1 (endast finsk textning)
Med vem? din advokat ------I-- djävulens advokat

Den irländska gitarrguden Rory Gallagher

Han spelade på en gitarr som såg ut som en mögelost men det var spriten som tog honom

Bok

Om ni tror att the Edge från U2 och är den enda irländare som blivit världsberömd gitarrist så tror ni helt fel. Tyvärr glömmer man ofta bort Rory Gallagher som i början av 70-talet räknades vara bättre bluesgitarrist än självaste Eric Clapton.

Hans Fender Stratocaster gitarr såg ut som en mögelost men ljudet var något helt unikt.

Rory Gallagher med sin gitarr, omslag till boken The man behind the guitar
Bildtext Omslaget till boken The Man Behind the Guitar.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Den som var på Ruisrock 1975 hade nöjet att se då Gallagher sopade golvet med alla andra artister. Tyvärr gick det som för så många andra riktigt bra blues- och rockgitarrister, spriten tog honom.

Det finns flere böcker om den irländska gitarrguden men The Man Behind The Guitar av Julian Vignoles är definitivt den enda rätta biografin med massor av detaljer och historier av medmusiker, släktingar och vänner som stod artisten nära.
_________

Var? Biblioteket eller beställ via webben

När? När som helst

Med vem? Edge ----I--- Brian May

Den här veckans kulturtips fick du av Kjell Ekholm, Johanna Grönqvist och Tomas Jansson.

Separation och skilsmässa - Spela upp på Arenan

Den här artikeln är rättad 4.3.2019 kl. 10.57. Vi hade felaktigt skrivit att Brian May är en irländsk gitarrist men han är brittisk och därför har vi strukit hans namn från kapitlet om Rory Gallagher.