Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blixthalka och hård vind – skåpbil med släp halkade över i fel körbana och vid Replotbron stod långtradare och tvekade

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 14:22.
Strandvägen i Solf, Korsholm.
Bild: Yle/Roger Källman

Blixthalka och kraftig vind ställer till det i trafiken. En skåpbil med släp åkte rakt över refugen och in i fel körfil utanför Jakobstad. Vid Replotbrons fäste stod en långtradare länge och tvekade medan chauffören övervägde om det var tryggt att åka över.

I Österbotten råder just nu vindvarning både på land och till havs. Den nordliga vinden är kraftigt, i vindbyarna upp till 20 meter i sekunden. I Kvarken varnas för storm med nordliga vindar på 21 meter i sekunden.

Vinden i kombination med halkan fick en skåpbil att kana över i mötande fil utanför Jakobstad på förmiddagen.

- Skåpbilens släp slog vinkel och bilen närmast hoppade över refugen och kanade rakt mot mötande trafik, säger Kenneth Åkerlund som körde bakom skåpbilen.

Lastbilar och personbilar på en våt landsväg på vintern.
Bild: Mostphotos

Mötande bilister hann väja och undvika en krock, säger Åkerlund som var på väg mot Jakobstad från Ekorosk när olyckan inträffade.

- Det är länge sedan jag upplevt en liknande halka. När jag steg ur bilen hölls jag knappt på fötterna. Trots att min bil har fyrhjulsdrift är det svårt att ta sig fram, säger Åkerlund.

Åkerlund säger att han talat med byggarbetare som kört från Nykarleby till Jakobstad på morgonen och också den vägsträckan är mycket hal.

- De måste köra i 40 kilometer i timmen för att hållas på vägen. Förutom halkan är vinden också mycket stark, säger Åkerlund.

Vågade inte korsa Replotbron

Vid Replotbrons fäste stod en långtradarchaufför och tvekade om han skulle våga sig över bron säger Kenth Nedergård. Nedergård är verksamhetsledare på Världsarvet i Kvarken och har sin arbetsplats strax intill bron.

24 m/s visar vindmätaren vid Replotbron. Bilden är tagen i februari 2019.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Det blåste 25 meter i sekunden när jag kom på jobb i morse och säkert närmare 30 meter i sekunden i byarna, säger Nedergård.

Långtradaren med chauffören stod kvar i flera timmar och övervägde om hen skulle våga korsa bron. Så småningom kom två andra långtradare körande och tillsammans tog sig alla tre fordonen över bron.

- Jag förstår att de tvekade. Vägbanan var mycket hal och med den vindstyrkan river det ordentligt också i en personbil, säger Nedergård.

Broddar för sophämtarna

Halkan påverkar också soptransportörernas arbete. Alla vägar är inte farbara med sopbil och utan broddar på skorna är det svårt att komma fram till fots berättar Johan Forsman på Forsman transport i Jakobstad.

Till exempel på Varvet i Jakobstad får invånarna fortfarande vänta på sophämtningen.

- Dit har vi inte vågat oss ännu, säger Forsman.

Transportörerna undviker också att köra och backa in på småvägar.

- Istället släpar vi tunnorna längre sträckor och det innebär att jobbet tar längre och att det blir längre arbetsdagar, säger Forsman.

Fast sopbilen lyckas ta sig in på en gårdsplan trots halkan så kan det ändå gå på tok. När sophämtaren sen tömmer tunnan i sopfacket på bilen så ändrar varvtalet.

- Då händer det att bilen börjar glida, trots att den stått alldeles stilla. Men hittills i veckan har det gått bra, säger Forsman.

Sanda uppfarten

Forsman säger att man har några riktigt utmanande dagar bakom sig. På sin hemsida uppmanar Ekorosk bostadsägarna att sanda så att sopbilen kommer fram.

De flesta gårdsägare försöker sanda sina uppfarter, säger Forsman, men med omväxlande temperaturer sjunker grus och sand ner i slasket som sedan fryser till is.

Nu verkar det ändå som om föret blir lite bättre och på fredagen ska Johan Forsman försöka ta sig ut till Varvet.

- Det har kommit lite snö nu och det är lite kallare. Men det är bra om man kommer ihåg att sanda uppfarterna. Det underlättar vårt arbete, säger Forsman.

Diskussion om artikeln