Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps och Kims avbrutna möte kommenteras i omvärlden: Framstegen fick sig en törn

Från 2019
Två vietnamesiska poliser vilar sig nära Hotel Melia i samband med toppmötet i Hanoi 28.2.2019
Bildtext Två vietnamesiska poliser vilar sig nära Hotel Melia i samband med toppmötet i Hanoi 28.2.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trumps plötsliga besked om att mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ställts in och att inget avtal skulle undertecknas har väckt reaktioner runt om i världen.

Här följer några plock ur kommentarerna.

Ryssland: Trump hade ingen plan B

USA:s president Donald Trump var inte redo att gå med på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un:s köpslående.

Trump hade ingen plan B och nu måste han ta en paus för att fundera på vad han ska göra härnäst - antingen utöva påtryckning via skärpta sanktioner - eller hitta en kompromiss, kommenterar Konstantin Kosachev, ordförande i det ryska federationsrådets utrikesutskott.

Samtidigt har relationen mellan Syd-och Nordkorea aktiverats och viktiga säkerhetsfrågor i regioner kan skötas utan USA:s medverkan, bedömer Kosachev enligt nyhetsbyrån Tass.

- Kim Jong-Un gav en klar signal att mötet kan ge resultat bara via en ordentligt bindande ömsesidig överenskommelse - och inte via USA:s påtryckningar och sanktioner.

Enligt Kosachev kom Trump till Vietnam "fylld av falsk optimism" eftersom han på riktigt behöver en framgång i utrikespolitiken med tanke på kommande negativa rapporter om honom i hemlandet.

Folk läser tidning efter misslyckat toppmöte i Hanoi
Bild: AFP / Lehtikuva

Sydkorea: Beklagansvärt - men vi ser framsteg

Sydkoreas president Moon Jae-In hade hoppats på försoning och samarbete med Nordkorea. Sydkorea önskar ekonomiskt samarbete och förenklade procedurer vid gränsen för varor och människor.

I ett uttalande från Sydkoreas presidentkansli (Blå huset) beklagas det avbrutna mötet men samtidigt konstateras det att "betydelsefulla framsteg har nåtts och att de ändå har varit mer meningsfulla än vad de varit någonsin tidigare".

Kina: Det lönar sig att värna om resultaten

Enligt Kina måste USA och Nordkorea möta varandra på halva vägen.

Lu Kang, talesman för Kinas utrikesministerium, säger att en helomvändning har skett på den koreanska halvön under det senaste halvåret - och att det handlar om "svårvunna resultat som det lönar sig att värna om".

Lu säger att USA och Nordkorea har valt den korrekta vägen
i riktning mot en politiskt lösning vilket är "den enda utvägen".

Folk följer med Trumps presskonferens i Hanoi 28.2.2019
Bildtext Folk följer med Trumps presskonferens i Hanoi 28.2.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

The Washington Post: Risken för konflikt är inte särskilt stor

Tidningen The Washington Post konstaterar att de flesta experter är ense om att sannolikheten för en konflikt inte är särskilt stor. WP nämner principen "Nordkorea anfaller inte oss om vi inte anfaller dem" och konstaterar också att avskräckning fortfarande gäller.

Enligt WP innebär sammanbrottet i förhandlingarna ändå en ovälkommen återvändo till spänningar - efter över ett år av diplomati och framsteg.

WP konstaterar också att diktatorn Kim Jong-Un har tiden på sin sida och att Trump är en tidsbestämd president: "Kim kommer att överleva Trump - och en rad andra presidenter".

Dagens Nyheter: Amatörernas afton

Trumps smicker (”Kim är en stor ledare”) gick inte hem. Det har varit amatörernas afton i Vietnams huvudstad Hanoi, och det råder ingen tvekan om att den självutnämnde mästerförhandlaren Donald Trump får skulden för fiaskot, skriver Michael Winiarski i Dagens Nyheter.

Winiarski konstaterar i DN att de kritiska frågorna inte hade manglats färdigt och lösts före toppmötet, och att Trumps förhandlingsmetod är att INTE förbereda sig grundligt med hjälp av sakkunniga personer.

Trump har sagt att han litar på sin magkänsla, och dessutom gillar han att överraska, konstaterar Winiarski.

Donald Trump och Kim Jong-Un under en paus i samtalen i Hanoi 28.2.2019
Bildtext Donald Trump och Kim Jong-Un under en paus i samtalen i Hanoi 28.2.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump: Förhandlingarna avbröts i god stämning

Enligt president Trump avbröt USA förhandlingarna eftersom parterna inte kunde enas om vad Nordkorea ska göra i utbyte mot att sanktionerna mot landet hävs. Nordkorea ville inte heller skrota sitt kärnprogram annat än i vissa områden.

- Mötet med Kim Jong-Un var ändå produktivt, och förhandlingarna avbröts i god stämning, sade Trump.

Kim Jong-Un har för sin del låtit förstå att toppmötet i sig var ett genombrott.

Källor: Tass, AFP, AP, The Guardian