Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

#femtioelvafrågor: Hur få politiker att sluta strida och börja samarbeta? – ”Låt sakfrågorna strida, inte människan”

Från 2019
Uppdaterad 08.03.2019 10:48.
Gymföretagare Peter Hertzberg i Vasa.
Bild: Yle / Peter Fahlund Grafik Lasse Grönroos

Företagaren Peter Hertzberg i Vasa hoppas att politiker samarbetar i stället för att slösa energi på ständiga konflikter. Professor Annika Tidström råder beslutsfattarna att fundera på ifall de vill vara en del av problemet eller lösningen.


Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Annika Tidström, professor i företagande vid Vasa universitet, forskar i konflikter.

Hon säger att grundregeln i konflikthantering handlar om att se det naturliga i att vi människor tänker olika - och att konflikter är en del av vår vardag.

- När en konflikt uppstår gäller det att depersonifiera konflikten. Det vill säga att vi ska låta sakerna strida med varandra och inte människorna.

Annika Tidström i vintermiljö.
Bildtext Professorn i företagande Annika Tidström säger att grundregeln i konflikthantering handlar om att se de naturliga i att vi människor tänker olika och att konflikter är en del av vår vardag.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det är svårt att ändra på andra och därför gäller det att ta fram spegeln och fundera på hur du själv kan bidra till lösningen.

- Fråga dig ifall du vill vara en del av problemet eller en del av lösningen.

Diskutera i positiv anda

För att gå vidare i en konstruktiv anda är det en god idé att först koncentrera sig på de frågor vi redan är överens om.

- Att alla mår bra och känner sig trygga är en bättre utgångspunkt än att ta upp orättvisor som inträffade för tio år sedan. Blicka framåt, inte bakåt.

Det här betyder inte att alla politiska motstridigheter bör undvikas. Att till exempel regering och opposition har olika åsikter i en fråga är en del av den demokratiska processen.

Tidström poängterar att alla har rätt till sin åsikt. Vi kan ändå fundera på när och på vilket sätt vi för fram vårt budskap.

- Är målet att komma fram till en gemensam lösning eller vill vi bara trycka ner någon annan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln