Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Oväntad kollaps i toppmötet i Hanoi - "Illa förberedd show ledde till nollresultat"

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 14:46.
Minerna var dystrare i Hanoi än i Singapore
Bildtext Minerna var dystrare i Hanoi än i Singapore.
Bild: EPA-EFE/KCNA

Det andra toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un blev en pannkaka. Trump avbröt oväntat mötet i Hanoi och flög hem medan Kim blev utan de sanktionslättnader som han eftersträvade.

Den totala kollapsen fullbordades då parterna till omvärldens stora häpnad inte ens klarade av att underteckna en allmänt hållen slutdeklaration som alla väntade på.

De kunde inte ens deklarera ett symboliskt slut på Koreakriget, vilket var det minsta omvärlden hade väntat sig trots nedtonade förväntningar.

Det enda Trump och Kim lyckades enas om var att bibehålla rådande status quo på den koreanska halvön.

Nordkorea avhåller sig fortsättningsvis från nya kärnvapen- och missiltest som det inte har utfört sedan hösten år 2017 och USA lovar i gengäld att inte genomföra nya militärövningar med Sydkorea, ett löfte som Trump gav redan för åtta månader sedan i det historiska första toppmötet i Singapore.

Jag tycker att det största framsteget är vårt förhållande, som verkligen är gott

― Donald Trump

Nordkorea betraktar de stora årliga militärövningarna som ett konkret krigshot och åtminstone den militära spänning som de orsakar får vi leva utan även i fortsättningen, tack vare Trumps snålhet, som det verkar.

- Jag gav upp dem redan för en tid sedan. De kostar hundratals miljoner, jag hatade att se det för jag tyckte det var orättvist, sade Trump, som anklagade USA:s nära bundsförvant Sydkorea för att inte stå för fiolerna.

Det enda lilla framsteget som gjordes var när Trump signalerade att han är redo att öppna en diplomatisk kontaktbyrå i Pyongyang eftersom USA och Nordkorea inte har officiella diplomatiska förbindelser, utan Sveriges ambassad representerar USA i den nordkoreanska huvudstaden.

Nordkorea som inte har en ambassad i Washington, handhar sina kontakter till USA via sin FN-beskickning i New York.

Yongbyon, sanktionslättnader största stötestenarna

Däremot består sanktionslättnaderna som Kim Jong-Un var ute efter medan Nordkorea i praktiken har fria händer att producera mer råmaterial för kärnvapen och att utveckla sina vapenarsenaler även utan synliga test.

Vi vet inte i detalj vad amerikanerna krävde för att lätta på sanktionerna, men Trump förklarade det så här:

- Det handlade i grunden om sanktioner. De ville att sanktionerna skulle hävas helt och vi kunde inte göra det.

- De var villiga att nedrusta på en en stor del av de områden som vi krävde, men vi kunde inte ge upp alla sanktioner för det.

Både Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo försäkrade att nedrustningsförhandlingarna fortsätter trots bakslaget i Hanoi
Bildtext Både Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo försäkrade att nedrustningsförhandlingarna fortsätter trots bakslaget i Hanoi
Bild: EPA-EFE/LUONG THAI LINH ALTERNATIVE CROP

Både Trump och utrikesminister Mike Pompeo hänvisade till kärnreaktoranläggningen i Yongbyon, Nordkoreas äldsta och största reaktor och kärnlaboratorium som Kim har antytt att han är redo att stänga.

Kim försäkrade än en gång att han är redo att nedrusta om USA också ger efter.

- Om jag inte vore redo, så skulle jag inte vara här, sade Kim som också antydde kryptiskt att det kan finnas kretsar - kanske på hemmaplan - som inte tycker om hans möten med Trump.

- Det finns folk som välkomnar våra möten och de som ser skeptiskt på det, men det finns också folk som ser hur vi tillbringar tid tillsammans, som ur en scen från en fantasifilm, sade Kim.

Kim Jong-Un verkade enligt många närvarande, mer spänd och stressad än i det första toppmötet i Singapore
Bildtext Kim Jong-Un verkade enligt många närvarande, mer spänd och stressad än i det första toppmötet i Singapore
Bild: EPA-EFE/HOST BROADCAST / POOL -- VIETNAM OUT

Amerikanerna lär ha krävt en detaljerad och verifierbar tidtabell för nedmonteringen av Yongbyon, vilket Nordkorea inte var villigt att gå med på i det här skedet. Men förhandlingarna fortsätter, försäkrade både Trump och Pompeo.

Internationella experter som kärnfysikern Siegfried Hecker och hans forskargrupp vid Stanford universitet i Kalifornien, har redan länge antagit att Nordkorea har andra modernare, reaktoranläggningar där man i hemlighet producerar plutonium och höganrikat uran.

Det är därför som Kim har varit redo för eftergifter vad gäller Yongbyon, säger Hecker och sydkoreanska underrättelsekällor är benägna att tro honom.

Trump bekräftade i sin presskonferens Hanoi att nordkoreanerna överraskades då amerikanerna lade fram bevis på att de hade upptäckt, en del av dessa hemliga anläggningar.

Kim Jong-Un och Donald Trump log vid presstillställning i Hanoi.
Bildtext Toppmötet mellan Kim och Trump avslutades abrupt,utan en slutdeklaration flera timmar tidigare än planerat

Märklig kemi mellan Kim och Trump

Även detta toppmöte visade hur märkligt förhållandet är mellan Trump och Kim.

Kim som är mycket yngre verkade betydligt mer stressad och spänd denna gång, jämfört med Singapore där han sken som en sol.

Det var Trump som gång på gång hyllade Kim som sin vän och han avbröt Kim flera gånger för att intyga deras vänskap, medan Kim tidvis såg brydd ut.

Viktiga internationella toppmöten brukar inte hållas utan noggranna förberedelser och avtal som har förberetts i god tid redo för undertecknande, men Trump tycks lita på att hans charm och personkemi med utländska ledare automatiskt kan leda till resultat.

Men detta var ett illa förberett toppmöte som ledde till nollresultat och om Trumps avsikt var att stjäla showen och rubrikerna därhemma så var det i stället ett gruvligt misslyckande.

- Jag tycker att det största framsteget är vårt förhållande, som verkligen är gott, sade Trump vilket exakt återspeglar hans tankesätt.

Men frågan är om denna "lysande" personkemi kan leda någonvart utan konkreta framsteg i nedrustningsförhandlingar. Därför börjar det allt mer kännas som om Kim och Nordkorea är redo att vänta ut Trump, för den händelse att han inte får fortsatt förtroende i presidentvalet om drygt ett och ett halvt år.

Kim Jong-un och Moon Jae-in går i en korridor.
Bildtext Sydkoreas president Moon Jae-In är den största förloraren efter toppmötet i Hanoi
Bild: EPA/PYONGYANG PRESS CORPS

Den stora förloraren efter toppmötet är Sydkorea och president Moon Jae-In som har satsat sitt anseende och politiska kapital på försoning och samarbete med Nordkorea.

Moon hade hoppats på sanktionslättnader för att kunna inleda storskaliga ekonomiska samarbetsprojekt med stöd av landets företagsjättar som har lovat att investera massivt i Nordkorea, om och när FN-sanktionerna tillåter det.

Nu blir det inget av planerna åtminstone på kort sikt, att utveckla järnvägsnätet och flygtrafiken samt gemensamma turistorter och industriparker i Nordkorea.

Diskussion om artikeln