Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grälet inom social- och hälsovårdsutskottet har retts ut: "Vi har gjort klart för alla hur saker och ting sköts"

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 13:46.
Krista Kiuru (SDP) under paus i utskottsmöte. Hannakaisa Heikkinen i bakgrunden.
Bild: Lehtikuva/ Markku Ulander

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har behandlat det bråk som uppstod i utskottet på onsdagen. Enligt utskottsordförande Krista Kiuru (SDP) borde alla medlemmar nu ha arbetsordningen klar för sig.

Bråket handlade om att utskottets vice ordförande Hannakaisa Heikkinen (C) passade på att klubba igenom ett beslut att inte höra fler sakkunniga under en kort stund när utskottets ordförande Krista Kiuru hade lämnat rummet för att konsultera talmanskonferensen.

Enligt Kiuru har man nu grundligt gått igenom vad som hände.

- Vi ska också i fortsättningen hålla oss till den arbetsordning som har fungerat länge i riksdagen och det är grundlagens anda som gäller. Det här har nu gjorts klart för alla utskottsmedlemmar, sade Kiuru.

Enligt Heikkinen gick diskussionen lugnt till.

- Det var en lång och grundlig diskussion, typisk för vårt utskott, sade hon.

Heikkinen nöjd med beslutet

Utskottets viceordförande Hannakaisa Heikkinen är nöjd över att man inte ska höra fler experter.

- Vi har redan hört tusentals experter. Det var avgörande att vi nu får ett slut på det och koncentrerar oss på det genmäle som ministeriets tjänstemän med ämbetsansvar har gett oss, sade hon.

Utskottet har bett om mera tid

Social- och hälsovårdsutskottet har ett mycket stramt tidsschema. Deras betänkande borde i praktiken vara klart i början av nästa vecka för att riksdagen ska hinna ta ställning till lagpaketet under den här valperioden.

Utskottet har ändå bett talmanskonferensen om mera tid för att behandla reformen. Beskedet väntas komma under torsdagen.

Kiuru vill inte precisera hur mycket tid de har bett om. Heikkinen å sin sida säger att hur mycket tid utskottet behöver beror på hur de väljer att arbeta.

- Vill man fokusera på lösningar och få frågan avklarad? Nu ska vi göra de ändringar som tjänstemännen har ålagt oss, sade hon.

Diskussion om artikeln