Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

"Finlandssvenskhet är någonting som kan synas både i och utanför spelvärlden" - Ny studie ska undersöka hur e-sportare skapar identiteter

Från 2019
Uppdaterad 17.03.2019 11:06.
En pojke sitter i ett mörkt rum vid en dator med neonlysande tangentbord och mus.
Bild: Unsplash

Hur skapas identiteter när man spelar digitala spel? Har det en inverkan på spelupplevelsen och kan det kopplas ihop med lärande?

De här frågorna vill Matilda Ståhl, doktorand inom pedagogiska vetenskaper vid Åbo Akademi svara på tillsammans med medförfattaren Fredrik Rusk vid Nord universitet i Norge.

I studien utgår de från videomaterial på e-sportsstuderande som spelar Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO).

Ståhl berättar att orsaken till att studien baserar på material från CS:GO var att studerandena själva valde just det spelet.

Data har samlats in i samarbete med yrkesinstitutet Prakticums e-sportsprogram. Ståhl påpekar att syftet med studien inte är att utvärdera utbildningen.

Pedagogisk potential

Ursprungligen var tanken att se om det finns någon form av lärande i spelet.

Ståhl menar att det finns olika typer av lärande i CS:GO. Dels saker som är direkt kopplade till spelet.

- Om du exempelvis slänger en granat och springer rakt in i elden, så dör du. Då har du lärt dig att det inte var ett vettigt tillvägagångssätt.

Förutom det kan man lära sig saker som man har nytta av utanför spelet som till exempel språk, kommunikation och att lära sig att leda och bli ledd.

Counter-Strike-skin
Bildtext Ett vapen i CS:GO, kosmetiskt utsmyckad med ett så kallat skin.

CS:GO erbjuder verktyg för att skapa identiteter

De preliminära resultaten från studien visar att CS:GO erbjuder olika verktyg för att skapa identiteter.

- Vi har kommit fram till tre olika nivåer som vi ser på. Det är skins (virtuella kosmetiska tillägg för vapnen i spelet), hur spelarna diskuterar med varandra i lagchatten och vilken typ av spelarstil de använder sig av.

Ståhl menar att identiteten som e-sportarna använder sig av i spelet kan vara relevanta även utanför spelvärlden.

- Att vara finlandssvensk är exempelvis någonting som kan synas både i och utanför spelvärlden, men förstås finns det även saker som är specifikt för spelaridentiteten.

Matilda Ståhl, doktorand inom pedagogiska vetenskaper vid Åbo Akademi
Bildtext Matilda Ståhl är doktorand inom pedagogiska vetenskaper.
Bild: Emil Friman / Yle

Flera identiteter

Ståhl menar att det kan vara svårt för till exempel föräldrar som inte är insatta att greppa att man faktiskt kan ha en identitet i en virtuell spelvärld. Nyckeln här är att föra diskussion och försöka skapa en förståelse.

- Det gäller att vara öppen som medmänniska och både lyssna och diskutera. Om man inte själv vill spela, kan man be att få se på en stund.

Om spel är en viktig hobby för dig så är det precis som med fotboll eller någon annan fritidssyssla en stor del av den du är, berättar Ståhl.

Enligt Ståhl kan man ha flera identiteter.

- På samma sätt som man kan ha en professionell identitet och en privat identitet, kan man även ha en spelaridentitet. Alla identiteter är sanna och lika mycket värda. Det är bara olika delar av vem man är.

Språket en viktig del i studien

I studien ingår endast manliga informanter, något som Ståhl själv inte kunde påverka.

Att det endast funnits manliga informanter har bidragit till att Ståhl och hennes medförfattare fått fundera mycket kring hur till exempel maskulinitet ska diskuteras.

En del av materialet som Ståhl och hennes medförfattare använder är diskussioner och samtal mellan e-sportarna.

Ståhl berättar att det ibland förekommer diskussioner som inte är helt rumsrena, men att man där måste ta i beaktande att det faktiskt är ett samtal mellan kompisar.

- Där får man alltid diskutera om det är en "locker-room-jargong" som är okej, eller om det ska lämnas bort.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln