Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den långvariga flygledartvisten är löst – Palta och SLJY har godkänt medlingsbudet

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 13:58.
Kontrolltorn vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Lehtikuva

Båda parterna i flygledarkonflikten har antagit medlingsbudet som lades fram på onsdag kväll, skriver riksförlikningsmannen byrå på Twitter.

Det här innebär att alla stridsåtgärder avbryts vid midnatt den 1 mars. Palta varslade förra veckan om en lockout med start den 4 mars.

Flygledarna har varit utan ett gällande kollektivavtal ända sedan december 2017. Det här var det tredje medlingsbudet som riksförlikningsmannen lagt fram.

Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta skriver i ett pressmeddelande att det nya kollektivavtalet följer den allmänna linjen på arbetsmarknaden.

Avtalet innehåller en generell lönehöjning med 3,0 procent från och med den 1 mars.

"Vägen har varit lång och snårig"

– Vägen hit har varit lång och snårig, men vi är nöjda att äntligen ha ett förnyat kollektivavtal för flygledarna, uppger Palta.

Flygledarnas huvudförtroendeman Katariina Syväys uppger i sin tur att förhandlingsresultatet innehåller åtgärder för att rätta till ojämlikheten i lönerna på olika flygfält.

Hon säger att man också öppnat för diskussion om att hitta lösningar gällande hur de äldre flygledarna ska orka arbeta ända till pensionsåldern.

Det nya kollektivavtalet träder i kraft den 28 februari 2019 och varar till den 31 mars 2021.

Diskussion om artikeln