Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Meriterad mexikan förstärker FF Jaro – 32-årige "Macue" var med om att sänka Finland vid fotbolls-VM

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 14:14.
Luis Enrique Robles spelar för Jaro sommaren 2019.
Bildtext Luis Enrique Robles spelar för Jaro sommaren 2019.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

FF Jaro presenterade på torsdagen det nyförvärv som skall fylla det spelmässiga hål på mittfältet som lämnades efter att Thomas Kula valde att trappa ner. Den 32-årige Luis Enrique Robles går under artistnamnet "Macue" och kommer till Jakobstad med ett tungt cv.

Enligt FF Jaros webbplats har "Macue" spelat över 280 matcher i den mexikanska ligan, där hans senaste klubb blev Puebla FC.

247 av sina officiella matcher har han spelat för Atlas, där han också spelade tillsammans med den sen tidigare i Jaro spelande ytterbacken Darvin Chavez.

– Det är klart att Darvin har haft en stor roll i att "Macue" nu skall spela här. Men den första kontakten tog vi redan i april ifjol, så man kan säga att vi nu ror i hamn ett nästan ettårigt projekt, konstaterade en belåten Jaro-VD Fredrik Haga på presskonferensen där spelaren presenterades.

Luis Enrique Robles i mexikanska ligan.
Bildtext Luis Robles har spelat mycket i den mexikanska ligan.

Trots sitt långa förflutna i hemlandet har "Macue" lite otippat faktiskt spelat matcher i Finland tidigare, närmare bestämt för 15 år sedan. Då som försvarare var han med och spelare U17-VM, i samma grupp som Finland de facto.

– Det gick bra. Det minns jag, säger Robles själv och skrattar.

Mexiko slog bland annat Finland i gruppspelet och gick vidare för att bli utslagna av Argentina i åttondelsfinalen.

Att komma till Finland och vintern var i sig ingen större ögonbrynshöjare för den gifte småbarnspappan.

– Min hustrus föräldrar är bosatta i Denver. När vi var där i november åkte jag senast skidor, avslöjar han.

Sin första träning med sitt nya lag genomför "Macue" på tisdag och han kommer sannolikt att få sitt elddop i en träningsmatch mot KPV den 9 mars.

– Jag har sett mycket video med honom och även om han är listad som en defensiv mittfältare ser jag honom definitivt som en box-to-box spelare, konstaterar Jaro-tränaren Niklas Käcko.

Jonas Portin och Niklas Käcko tillsammans med det senaste tillskottet till truppen, "Macue".
Bildtext Tränarduon Portin/Käcko tillsammans med "Macue".
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Robles är 171 centimeter lång och har också spelat en landskamp i det mexikanska A-landslaget.

Fredrik Haga vill understryka att Jakobstadslaget tack vare goda kontakter och tidigare och nuvarande spelares rekommendationer fått lockat en riktig profilspelare till Finland.

– Vill man använda spelarvärden på Transfermarkt som riktlinje så är Robles just nu värderar dubbelt högre än någon annan spelare i hela landet. Det säger något, understryker han.

Kontraktet mellan Luis Robles och FF Jaro gäller för säsongen 2019.

Han hade kontrakt med Puebla FC fram till juni, men eftersom han inte fanns i lagets långsiktiga planer tilläts han söka efter en ny klubbadress redan nu.

Diskussion om artikeln