Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nytt mässlingsfall i Helsingfors – den smittade hade vaccinerats på 1970-talet

Från 2019
Mässlingsviruset fotograferat i mikroskop.
Bildtext Arkivbild. Mässlingviruset.
Bild: All Over Press/Alamy

I Helsingfors har det uppdagats ett nytt mässlingsfall. Fallet upptäcktes på Terveystalos mottagning i Helsingfors. Stadens epidemiologiska enhet har bekräftat att det påträffats mässling hos en vuxen person.

Den smittade har vaccinerats mot mässling på 1970-talet men vaccinationsskyddet har inte gett ett tillräckligt starkt skydd.

Helsingfors stads infektionsläkare Hannele Kotilainen säger att de gamla vaccinen som använts på 1970-talet i vissa fall inte ger tillräckligt skydd. MPR-vaccinet som används i dag ger däremot ett garanterat skydd mot mässling.

Ungefär trettio personer som vistats på mottagningen samtidigt som den smittade har exponerats för viruset. En del av de som exponerats har uppmanats att vaccinera sig på grund av den höga smittorisken. Främst gäller vaccinationsuppmaningen dem som inte är säkra på om de vaccinerats eller insjuknat i mässling som unga.

Mässling är ett luftburet virus. Man kan alltså smittas genom att vara i samma utrymme som en person som har insjuknat.

- Misstänker man att man har mässling så ska man ringa sin hälsostation innan man söker vård, säger Kotilainen.

Sammanlagt insjuknar ungefär 5 personer årligen i mässling i Finland. Men till exempel år 2017 insjuknade 11 personer.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Helsingissä todettu uusi tuhkarokkotapaus – Aikuinen henkilö sairastui vanhasta rokotuksesta huolimatta" skriven av Timo Keränen.