Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare Siv Sandberg om dramatiken kring vårdreformen: “Regeringen har konsekvent kört med strategin att regeringen styr riket och allt ska göras på en gång”

Från 2019
Uppdaterad 01.03.2019 15:52.
Siv Sandberg.
Bildtext Kommunforskare Siv Sandberg.
Bild: Yle/Lina Frisk

Regeringen Sipilä har från början till slut kört med strategin att regeringen genomför de reformer som regeringen vill, säger kommunforskaren Siv Sandberg. Enligt henne kommer vårdreformen sannolikt ändå att falla på tidtabellen.

Dramatiken skruvades upp kring vårdreformen på onsdagen då vice ordförande Hannakaisa Heikkinen (C) klubbade igenom beslutet att inte höra fler sakkunniga under de tolv minuter som ordförande Krista Kiuru (SDP) var på ett annat möte.

Ord som “kupp” och “skandal” slängdes runt och utskottsmedlemmarna fick på torsdagen samlas för att reda ut det hela i vad Kiuru kallade “ett snack i omklädningsrummet”.

Social- och hälsovårdsutskottet har varit den främsta scenen för konflikten mellan regering och opposition. Om man förenklar det handlar det om synen på hur snabbt eller långsamt man ska avancera

Siv Sandberg, kommunforskare

Det här bråket är enligt forskare Siv Sandberg ett tecken på att hela vårdreformen är en starkt polariserad fråga.

– Social- och hälsovårdsutskottet har varit den främsta scenen för konflikten mellan regering och opposition. Om man förenklar det handlar det om synen på hur snabbt eller långsamt man ska avancera, förklarar Sandberg.

Hon menar att bråket bottnar i att regeringspartiernas representanter beskyller oppositionspartiernas representanter för att ta till formalia och experter för att få processen att gå så långsamt som möjligt för att de inte gillar projektet.

Oppositionspartiernas ledamöter å sin sida beskyller regeringspartierna för att de struntar i experter och formalia för att de med all makt vill driva igenom lagpaketet.

– Det ser ju ganska fult ut från utsidan. Om politikerna är måna om att ge ett gott intryck till väljarna och ge intrycket av att man har läget under kontroll så är det klart att det här är en negativ signal, säger Sandberg.

Tusentals sidor text att gå igenom på kort tid

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott bad på torsdagen om tilläggstid för arbetet med vård- och landskapsreformen. Utskottet hoppas få jobba vidare under hela nästa vecka.

Enligt riksdagens talman Paula Risikko (Saml) betyder det att man inte hinner rösta om lagarna utan att man förkortar valpausen.

Totalt är det omkring 3 000 sidor text som borde gå igenom utskotten, så det blir nog väldigt väldigt knappt om tid om man ska göra det här ordentligt

Siv Sandberg, kommunforskare

Men med tanke på hur stort materialet är så är tiden ändå mycket knapp.

– Totalt är det omkring 3 000 sidor text som borde gå igenom utskotten, så det blir nog väldigt väldigt knappt om tid om man ska göra det här ordentligt, säger Sandberg.

Regeringen gör som regeringen vill

Enligt Siv Sandberg finns det två sätt att genomföra reformer på. Antingen tänker man att regeringen styr riket och genomför de reformer som regeringen vill. Det andra alternativet är att försöka förankra reformen brett bland andra partier.

Därtill kan man välja om man tar stora reformer i mindre bitar eller att man tar allt på en gång.

Med tanke på hur knappt om tid det blir och hur stora konflikter det finns samt hur det ser ut för medborgarna – så självklart är det en jättestor risk

Siv Sandberg, kommunforskare

– Här har regeringen från början till slut valt strategin att regeringen styr riket och allt görs på en gång. Åtminstone kan man säga att regeringen har varit konsekvent – de viker inte från principen.

– Men med tanke på hur knappt om tid det blir och hur stora konflikter det finns samt hur det ser ut för medborgarna – så självklart är det en jättestor risk.

Flera hinder – men tidtabellen det största

Att tidtabellen är stram har vi redan konstaterat. Men enligt Sandberg finns det också andra hinder som kan få vård- och landskapsreformen på fall.

  1. Hinner utskotten jobba klart? Klarar man deadlinen även om man förlänger sessionen?
  2. Kommer utskottens ändringar att vara av den kvalitet att de inte behöver gå ännu en runda via grundlagsutskottet?
  3. Givet att materialet är 3 000 sidor – klarar man av en hygglig plenibehandling?
  4. I början av veckan gav Blå framtids riksdagsledamöter en stormvarning om att det kan börja finnas enskilda ledamöter som vill dra sig ur hela paketet och rösta emot det.

Men trots dessa hinder tror Sandberg ändå att det är tidtabellen som är den största utmaningen.

Diskussion om artikeln