Rapport: Finland sämst i Norden på att erbjuda vård för cannabismissbrukare
Vården i Finland för personer som missbrukar cannabis släpar efter de övriga nordiska länderna. Det här är speciellt oroväckande eftersom cannabis används flitigare endast i Danmark.
Användningen av cannabis i Finland har ökat stadigt sedan 90-talet, och nu är det bara alkoholen som är populärare.
Det här har i sin tur lett till att efterfrågan på behandling för cannabisrelaterade problem ökat.
Ändå är det svårast att få vård för cannabismissbruk i Finland, jämfört med de övriga nordiska länderna, enligt en rapport av institutionen Nordens välfärdscenter.
Cannabisanvändningen i Finland
Skrämselpropaganda fel taktik
Orsakerna till att det är svårt att få vård i Finland är många.
Till exempel är det viktigt att prata om cannabis på rätt sätt, enligt Kerstin Stenius, forskaren bakom rapporten för Nordens välfärdscenter.
- Man måste vara saklig och inte syssla med skrämselpropaganda. Särskilt till unga är det viktigt att presentera fakta på ett sätt som inte motsäger deras egna uppfattningar, vilket såklart är svårt.
Stenius lyfter fram Danmark som ett bra exempel där man i skolorna diskuterar på ungdomarnas villkor, istället för att enbart föreläsa om farorna.
I Norge och Sverige har man de senaste tio åren haft nationella satsningar och öronmärkta pengar till att bygga upp en expertis på behandling av cannabisproblem.
I Finland får missbrukarvården inte lika mycket resurser.
Avkriminalisering bra ur ett vårdperspektiv
I Finland är det olagligt att använda cannabis, förutom om man har undantagstillstånd av en läkare för medicinskt bruk.
- Från ett vårdperspektiv finns det goda argument för att avkriminalisera cannabis, eftersom många inte vågar söka vård på grund av att de blir registrerade av polisen.
Avkriminalisering innebär att innehav av cannabis fortfarande är olagligt, men att söka vård leder inte till ett brottsregister.
Alla blir inte missbrukare
Många har en felaktig bild av varför man blir cannabismissbrukare.
Enligt Stenius kommer de flesta unga användare sluta av sig själva och inte få långvariga problem.
- Men sedan finns det en liten grupp som har andra svårigheter som användning av andra droger, psykisk ohälsa och avsaknaden av socialt sammanhang som leder till missbruk och de personerna behöver verkligen hjälp.
Därför borde missbrukarvården också innebära hjälp med att hitta jobb och hälsosamma fritidsintressen, samt terapi.