Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA erbjuder en miljon dollar för tips om var Hamza bin Ladin finns - Usamas son har axlat sin fars mantel

Från 2019
Uppdaterad 01.03.2019 21:48.
Hamza bin Ladin på en skärmdump från en odaterad video från en bröllopsfest.
Bildtext Hamza bin Ladin på en skärmdump från en odaterad video från en bröllopsfest.
Bild: EPA-EFE/CIA HANDOUT

Amerikanska myndigheter tror att Usama bin Ladins son Hamza bin Ladin är på väg att axla sin fars mantel som ledare för terrorrörelsen al-Qaida. Nu erbjuds en miljon dollar för information om var han befinner sig.

Webbplatsen Rewards for Justice underlyder USA:s utrikesministerium och ingår i USA:s antiterrorprogram. I deras tweet konstateras att Usama bin Ladins son Hamza har hotat med attacker mot USA och dess allierade och att Hamza är på väg att bli en al-Qaida-ledare.

Här utlovas alltså en miljon dollar, motsvarande cirka 880 000 euro, för tips om var Hamza bin Ladin finns.

Hamza bin Ladin tros nu vara i 30-årsåldern. I augusti i fjol intervjuades Usama bin Ladins mor och halvbröder av The Guardian. De påstod att Hamza är gift med Mohammed Attas dotter.

Atta ledde den grupp al-Qaida-terrorister som genomförde 11 september-attackerna och han flög ett av planen mot World Trade Center.

Usama bin Ladin var en av grundarna av al-Qaida och ledde organisationen under 11 september-attackerna 2001. Han dödades av en amerikansk specialstyrka i Abbottabad, Pakistan i maj 2011.

Där hittades också brev som antydde att Hamza fostrades för att ta över ledningen av terrorrörelsen.

Hamza bin Ladin (i mitten) tillsammans med talibankrigare nära Ghazni, i östra Afghanistan, i november 2001.
Bildtext Hamza bin Ladin (i mitten) tillsammans med talibankrigare nära Ghazni, i östra Afghanistan, i november 2001.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Redan 2015 offentliggjordes en video där Hamza beskrevs som "ett lejon" av al-Qaidas nuvarande ledare Ayman az-Zawahiri.

2017 blev Hamza bin Ladin utpekad som "global terrorist" av USA. Det har under de senaste åren publicerats ljudfiler där Hamza hotat att hämnas sin fars död och uppmanat till attacker mot USA.

Usama bin Ladins tre överlevande fruar och yngre barn tilläts så småningom att i all stillhet återvända till Saudiarabien. Men det är inte känt var Hamza bin Ladin finns.

Saudiarabien har hävt Hamza bin Ladins medborgarskap. Det här uppger det saudiska inrikesministeriet i ett uttalande.

Enligt amerikanska myndigheter kan han befinna sig i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan. I ett skede rapporterades att han var i husarrest i Iran och han har också påståtts röra sig i Syrien.

Källor: AFP, BBC, The Guardian, Rewards for Justice

Diskussion om artikeln