Trump får förståelse för Nordkoreabeslut: ”Inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”
Reaktionerna varierar i USA på avbrutna förhandlingar med Nordkorea. Kritiken gäller snarare dåligt förberedda förhandlingar än Trumps beslut att gå iväg.
Det var en oväntad kollaps när president Trump avbröt förhandlingarna med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på torsdag morgon.
Nordkoreanerna ville avrusta vissa delar och jag ville ha allt, säger president Donald Trump.
USA: Nordkoreas löften räckte inte
Till en början var det USA:s version som gällde, utgående från vad Trump berättade på en presskonferens innan han åkte hem till Washington i förtid.
Trump sade att Nordkorea ville att sanktionerna skulle hävas helt och det kunde USA inte gå med på.
Enligt Trump var nordkoreanerna villiga att nedrusta på en stor del av de områden som USA krävde, men det räckte inte för att ge upp alla sanktioner.
Nordkorea ger annan version
Några timmar efter Trump höll också Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho en sällsynt presskonferens, som refereras av flera medier.
Hans budskap var delvis ett annat än det som Trump hade gett pressen.
Utrikesministern sade att Nordkorea hade gett ett ”realistiskt förslag” till USA i samband med mötet. Erbjudandet gällde framförallt en total stängning av kärnvapenanläggningen i Yongbyon.
Nordkorea krävde inte att samtliga sanktioner lyfts, utan endast vissa, enligt utrikesministern. Framför allt de sanktioner som drabbar civila nordkoreaner, som exempelvis importen av livsmedel.
Mer förtroendeskapande behövs för ytterligare eftergifter
- Mer kärnvapenavveckling kunde vi inte genomföra i nuvarande läge, sade utrikesministern och hänvisade till förtroendet mellan Nordkorea och USA.
Det behövs mer förtroendeskapande åtgärder för att Nordkorea ska kunna avstå mer.
Men man hade erbjudit permanent stopp för test av långdistansmissiler och kärnvapen redan tidigare.
Nästa steg: Förklara åt hemmapubliken
Nordkoreas delegation har en lång tågresa hem. De har tid att både analysera vad som skedde och göra planer för hur de ska kommunicera misslyckandet för hemmapubliken.
President Trump återvände till Vita huset på torsdag kväll lokal tid. På vägen mellanlandade han och höll ett stormöte på en amerikansk militärbas i Anchorage i Alaska. Där sade han inget om förhandlingarna i Hanoi.
Trump gav endast en intervju efter presskonferensen i Hanoi, och den sändes sent på torsdag kväll i Fox News. Intervjun var gjord innan den nordkoreanska utrikesministerns uttalande var känt.
"Jag var inte tillfredsställd.."
Intervjun gav inga svar om vad Nordkorea egentligen erbjöd. Informationen om varför Trump avbröt förhandlingarna och vad som egentligen hände i Hanoi var vag.
- Det fungerade inte. Jag var inte tillfredsställd och Kim Jong-Un var kanske inte heller nöjd, sade Trump i Fox News.
- Vi har goda relationer, men jag bestämde att det inte var rätt läge för att underteckna någonting. Så nu får vi se, sade Trump som han brukar.
"Pinsam missbedömning av statsledarna"
- Det här var en seriös pinsamhet för president Trump, toppmötet borde aldrig ha ägt rum, säger den utrikespolitiska kommentatorn Kelly Magsamen i MSNBC. Hon talar om amatörernas afton.
- President Trumps tro på sig själv som den enda som kan lösa svåra utrikespolitiska problem har visat sig inte stämma. I diplomatin måste man förbereda sig på bakslag, men de ska ske på tjänstemannanivå.
En annan Nordkorea-expert, Sue Mi Terry, talar om hur de två statscheferna har missbedömt varandra.
-Trump trodde på USAs styrka och hot, att sanktionerna har haft effekt. Och Kim Jong-Un trodde att Trump behöver en utrikespolitisk seger i form av ett avtal.
Kim var kanske också optimistisk efter framgångarna i Singapore. Då avstod Trump från framtida krigsövningar i området som en eftergift till Nordkorea, sammanfattar Sue Mi Terry.
Räcker Trumps utrikespolitiska förhandlingstalang?
Beslutet om att lämna förhandlingarna på hälft kom abrupt. Hemma i USA är det många som har kritiserat presidenten för dåliga förberedelser. Trump får också kritik för att lita för mycket på sig själv och sin egen förhandlingstalang.
Många har undrat varför man på förhand utlyste en ceremoni för att underteckna några dokument. Det blev ju inte av och en gemensam lunch mellan statsledarna avlystes också.
Det finns också kritiker som ifrågasätter Trumps utrikespolitiska förmåga. Han får hård kritik för att vara alltför översvallande i relationerna med Kim Jong-Un.
Uttalande om Warmbier får kritik
Trump uttalade sig också om den amerikanska studenten Otto Warmbier som länge hölls fängslad i Nordkorea och dog omedelbart efter hemkosten. Han var sjuk, men hade också blivit torterad i Pyongyang.
President Trump säger nu att han har diskuterat frågan med Kim Jong-Un. Den nordkoreanska ledaren säger att han fick veta om Warmbiers öde först efteråt, och Trump säger sig tro honom.
Därmed har Trump åtminstone tre fall där han hellre tror på utländska starka statsledare än sin egen underrättelsetjänst.
Han har tidigare uttryckt förtroende för både Rysslands president och Saudiarabiens kronprins i fall där amerikanerna har manat presidenten till misstrogenhet.
Bra utan avtal, enligt Reagan-modell
Många kommentatorer och politiker i USA är eniga om att det är bättre att komma hem utan avtal än att komma med ett dåligt.
Uttalandet lär ursprungligen härstamma från president Reagan. Han möttes med den sovjetiska ledaren Michail Gorbatjov i Reykjavik år 1986.
Då blev det ingen deal om medeldistansrobotar. De kunde enas ett år senare, i vad som i USA betecknas som ett betydligt bättre avtal.
När blir nästa träff?
Frågan är vilken framtid som finns för Trump och Kim Jong-Un. I USA spekulerar man i att nordkoreanerna nu väntar ut presidentvalet 2020 och hoppas på en ny president att förhandla med.
Efter två toppmöten på kort tid finns det inga planer på ett tredje toppmöte, och kanske inte heller några förutsättningar.
Nu betonas grundarbetet bland tjänstemän, för att det garanterat ska finnas några färdiga överenskommelser som statsledarna kan underteckna, om de möts en tredje gång.
Källor: AP, BBC, Fox News, CNN, MSNBC