Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den Oscarsbelönade kompositören André Previn är död

Från 2019
Uppdaterad 01.03.2019 09:07.
André Previn.
Bild: EPA-EFE/URS FLUEELER

Den tyskfödde pianisten, kompositören och dirigenten André Previn har dött. Previn var en multibegåvning inom både jazz och klassisk musik, och tilldelades fyra Oscars och tio Grammys under sin karriär.

André Prévin dog på torsdagen i sitt hem på Manhattan i New York . Han blev 89 år.

Previn - ursprungligen Andreas Ludwig Prewin - var född i en judisk familj i Berlin 1929. Som underbarn fick han redan i tidig ålder studera klassisk musik. 1938 måste hans familj lämna Tyskland, och efter ett uppehåll i Paris kom de till USA 1939.

Enligt vad han senare uppgav, hade Previn aldrig hört jazz före ankomsten till Amerika. Han greps av den nya musiken, och inledde redan som tonåring sin karriär som musiker och kompositör i Hollywood och vid filmbolaget MGM.

För sin filmmusik tilldelades han fyra Oscars, bland annat för Porgy and Bess från 1960 och My Fair Lady 1964.

Nya verk ska uruppföras

I början på 1960-talet återvände Previn så småningom till den klassiska musiken. Han avancerade till musikalisk direktör för Los Angeles filharmoniker, chefsdirigent för Londons symfoniorkester och blev en välanlitad gästdirigent världen över.

André Previn var gift fem gånger, bland annat med skåsespelaren Mia Farrow, som tidigare varit gift med Frank Sinatra. Previn och Farrow hade tre biologiska barn och adopterade ytterligare tre, bland dem Soon-Yi, som 1997 gifte sig med regissörslegenden Woody Allen.

Previn förblev aktiv och komponerade in i hög ålder. Flera av hans nyaste verk kommer att få sin premiär under den kommande säsongen, meddelar hans agentur IMG Artists.

Diskussion om artikeln