Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Humorgruppen KAJ:s populära musikal Gambämark nu på Yle Arenan tillsammans med ny kortdokumentär

Från 2019
Uppdaterad 01.03.2019 15:03.
Musikalen Gambämark.
Bildtext Musikalen Gambämark spelades in på Ritz och finns nu att se på Yle Arenan. Med tilläggsfunktion - du kan välja programtextning där allt tal skrivs ut eller också en finsk översättning.
Bild: Frank A. Unger

Gambämark var musikalen som Humorgruppen KAJ gav på Ritz i Vasa ett 70-tal gånger under hösten och vintern. Publiken gillade vad den såg och över 23 000 biljetter såldes. Nu finns Gambämark på Yle Arenan.

- Visst var vi nervösa, säger Axel Åhman som tillsammans med Kevin Holmström och Jakob Norrgård utgör Humorgruppen KAJ.

- Man kan inte skriva en musikal och förvänta sig att allt ska gå som en dans på rosor och att alla kommer att gilla den. Tidigare hade vi gjort musikvideor och shower av enskilda låtar och sketcher, men nu var det frågan om en lång berättelse där vi spelade karaktärer och vi undrade nog om folk skulle acceptera det, berättar Axel Åhman.

Gambämark.
Bild: Frank A. Unger

Musikalen handlar om det fiktiva samhället Gambämark som år 2018 fått nog av det moderna samhället och besluter att gå tillbaka till en gammaldags enkel livsstil och samtidigt bryta med resten av världen med hjälp av en mur runt byn.

Historien börjar då det gått 15 år sen det radikala beslutet och publiken får följa med innanför murarna.

Musikalen Gambämark.
Bild: Frank A. Unger

- Berättelsen handlar om bakåtsträvande och nostalgi, om att tycka att det var bättre förr. Vi ville undersöka varför någon tycker så? Och varför man inte kan gå tillbaka i tiden. Där finns paralleller till dagens samhälle.

- Samtidigt ville vi också visa på det unika med var och en av oss. Vi är själva uppvuxna med “byaorginal” och det var något vi ville ha med i föreställningen.

Gambämark.
Bild: Frank A. Unger

Killarna jobbade intensivt med projektet, börjandes från storyn där en helt egen värld med personer och samhällsidéer byggdes upp. Samtidigt skrev de 15 helt nya sånger.

Musikalen Gambämark.
Bild: Frank A. Unger
Musikalen Gambämark.
Bild: Frank A. Unger
Musikalen Gambämark.
Bild: Frank A. Unger

Men det gick bra. Publiken var med på noterna och totalt gjorde KAJ och de två skådespelarna från Wasa Teater, Jonas Bergqvist och Susanne Marins, 72 föreställningar. Här kan du läsa Svenska Yles recension från i höstas och en kommentar till musikalupplevelsen samt en intervju i samband med den sista föreställningen i januari.

- Mest glad är jag över att folk tyckte om helheten, den ganska vrickade och skruvade världen vi skapade. Att de gillade den och engagerade sig i karaktärerna, säger Axel Åhman.

Gambämark.
Bild: Frank A. Unger

Den på Ritz i Vasa inspelade musikalen kan du nu se på Yle Arenan med svensk programtextning där allt tal är utskrivet vilket fungerar jättebra för den som inte är helt bekant med alla de uttryck på dialekt som används. Dessutom kan man välja en finsk översättning.

Bakom KAJ.

Ny kortdokumentär om KAJ

Missa inte heller kortdokumentären Bakom KAJ som publiceras samtidigt. I den tittar man bakåt på hur Kevin, Axel och Jakob i tiden lärde känna varandra. Vi får se gamla skolfoton och en av de första Youtube-videor som mycket unga Axel och Jakob gjorde tillsammans.

Bakom KAJ.

Men i dokumentären lyfter de också fram sin inbördes relation. För trots att de tydligt är både skickliga, engagerade och uthålliga så är kanske ändå den viktigaste faktorn till att det blir just så bra som det blir när KAJ gör något, det att de är så goda vänner, med den typen av vänskap som bara åratal av tid tillsammans kan ge?

Det tror Axel Åhman. Tio år av jobb tillsammans och ännu längre som vänner är helt enkelt A och O i samarbetet konstaterar han.

- Vi behöver inte diskutera allt utan känner varandra på ett plan som gör att vi bara vet vad vi ska och inte ska göra. Ändå är vi tillräckligt olika för att komma med olika infallsvinklar.

Bakom KAJ.

Just nu har KAJ en kort andningspaus efter den intensiva spelperioden då var och en sysslar med egna saker samt ett gemensamt sidoprojekt. Men någon form av show siktar de på att börja skriva i höst.

- Exakt vad det blir vet vi inte ens själva ännu. Det får framtiden utvisa.

Se musikalen Gambämark
Se kortdokumentären om Humorgruppen KAJ