Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Daghemmet Karusellen i Nagu kan tvingas stänga på grund av dålig inomhusluft – Pargas fastighetschef: "Läget är akut"

Från 2019
Uppdaterad 01.03.2019 13:48.
daghemmet karusellen
Bildtext Arkivbild på daghemmet Karusellen i Nagu.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Daghemmet Karusellen i Nagu kan tvingas stänga på grund av dålig inomhusluft.

Resultaten från den senaste luftundersökningen nådde Pargas fastighetschef Seppo Pihl tidigare den här veckan.

– Vi har nu ett akut läge gällande daghemmet Karusellen. Vi gjorde en luftundersökning i slutet av år 2018 och resultaten visar att i en del av huset finns mycket höga mikrobhalter, alltså mycket över de gränsvärden som är tillåtna, säger Pihl.

"Det här är en överraskning"

Pargas stad har tidigare haft inomhusluftproblem i många olika fastigheter och listan över hus som ses som "riskhus" är lång. Men att daghemmet Karusellen skulle ha så här dåliga värden var inget Pargas fastighetschef hade förväntat sig.

– Det här är en överraskning, då de senaste luftproverna inte var på sådana här nivåer. De proverna togs i slutet av 2013 och sedan dess har det blivit en dramatisk förändring.

Fastighetschef Seppo Pihl i Pargas.
Bildtext Seppo Pihl, fastighetschef i Pargas.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Fastigheten är byggd 1977 och daghemmet Karusellen har 60 barn. Personalen består av runt tio personer.

– Nu har vi reagerat fort, då vi igår informerade både personalen och föräldrarna om vad det här kan betyda.

Enligt Pihl tas nya luftprover de närmaste dagarna. Resultaten från den undersökningen förväntas bli klara inom en månad.

– Det kan också vara så att mikroberna kommer utifrån, alltså inte från själva byggnaden, så därför måste vi göra nya mätningar.

Omklädningsutrymmena stängs

Förslaget i nuläget är att stänga omklädningsutrymmena, då det enligt mätningarna är där de största problemen finns. Övriga utrymmen kommer också att rengöras.

– Det är viktigt att vidta de åtgärder som krävs för att man kan använda huset den kommande månaden. Om halterna i den kommande mätningen sedan fortfarande är på en hög nivå måste vi stänga huset.

Var hamnar barnen om ni tvingas stänga Karusellen?

– Vi förbereder också oss för att hitta ersättande utrymmen, men det kommer att bli en stor utmaning att hitta något sådant i närheten av Karusellen, säger Seppo Pihl.

"Vi blev tagna på sängen av de här provresultaten"

Heidi Lindqvist är daghemsföreståndare för Karusellen.

– Just nu är vi i ett litet kaos. Vi blev tagna på sängen av de här provresultaten och förstås är vi nu alla oroliga över vilket skick huset egentligen är i. Vi har trott att allt är någorlunda ok, men nu visar de här svaren någonting annat.

– Det känns inte heller bra att det här sker mitt i terminen och det blir hektiska veckor framöver. Om det nu är så att vi måste flytta hoppas vi på att staden snabbt hittar en lösning för oss.

Artikeln uppdaterad klockan 13:30 med kommentarer av Heidi Lindqvist.

Diskussion om artikeln