Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mehiläinen samarbetsförhandlar kort efter köpet av Borgå läkarcentral

Från 2019
skylt i läkarcentralens trappuppgång där det står mehiläinen
Bildtext Borgå läkarcentral i Näse togs över av vårdjätten Mehiläinen.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Till och med 8 årsverken är hotade i Borgå och Lovisa. Det här trots att Mehiläinen sagt att köpet av Borgå läkarcentral inte påverkar personalens anställningar.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 4 mars och pågår i två veckor.

Mehiläinen köpte Borgå läkarcentral i juni 2018. Då skrev Mehiläinen i sitt pressmeddelande att företagsförvärvet inte påverkar personalens anställningar.

Affärverksamhetsdirektör Johanna Asklöf säger att Mehiläinen vill utveckla verksamheten och organisera om så att arbetet sköts effektivt.

- Nu efter flera månader har vi kommit till den slutsatsen att det är bra att vi förhandlar tillsammans, och ser hur det är bäst att organisera arbetet, säger Asklöf.

reception i borgå läkarcentral
Bildtext Receptionen ska finnas kvar i Borgå, men de anställda i receptionen berörs av samarbetsförhandlingarna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ser ni det inte som ett löfte att ni på sommaren sade att det här företagsförvärvet inte ska påverka personalens anställningar?

- Jag ser det som en process. Vi måste fundera på hur vi utvecklar vår verksamhet. Ibland blir det en situation som kräver en process där det också officiellt förhandlas mellan arbetsgivaren och arbetstagarna, säger affärsverksamhetsdirektör Johanna Asklöf på Mehiläinen.

skylt på borgå läkarhus
Bildtext Mehiläinen hade tidigare en läkarcentral i centrum av Borgå på Fredsgatan. De lokalerna har nu stängts och all verksamhet har flyttat till Borgå läkarhus i Näse.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt Johanna Asklöf försvinner högst 8 årsverken i och med samarbetsförhandlingarna som berör över 30 anställda i Borgå och Lovisa.

Telefonservicen ska bli kvar i Borgå

I dag svarar växeln på Borgå läkarcentral både på finska och svenska. När man besöker läkarhuset i Borgå finns det svenskspråkig personal som tar emot i receptionen.

Enligt Johanna Asklöf på Mehiläinen är det många olika arbetsuppgifter som nu ska organiseras om.

- Det är telefonarbetet, arbetet i reception eller i laboratoriet och företagshälsovården, räknar Asklöf upp då hon ger exempel på de jobb som nu berörs av samarbetsförhandlingarna.

borgå läkarcentral mehiläinen skylt utanför dörren
Bildtext Nya skyltar visar att Mehiläinen tagit över Borgå läkarcentral.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Även om Mehiläinen nu omorganiserar sin verksamhet ska det i framtiden också finnas telefonväxel och reception i Borgå.

- Service som ges direkt till kunderna ska inte centraliseras. Det finns vissa uppgifter som det kanske är mera effektivt att göra centraliserat. Men sådant som till exempel reception och telefonservice, de är lokala nu och i framtiden också, säger Asklöf.

Borgå läkarcentral höjde priserna vid årsskiftet

Från och med den 2 januari gäller en ny prislista på Borgå läkarcentral. Många tjänster blev dyrare. Enligt Johanna Asklöf beror det på att Mehiläinen har enhetliga priser i hela landet.

- Vi har övergått till gemensam prissättning. Priserna är samma vare sig kunden besöker vår service i Borgå, Lovisa eller i huvudstadsregionen.

Läkararvodet bestäms av läkarna själva. Prisförändringen gäller bland annat laboratorieundersökningar och röntgen.

4.3.2019: Tobias Karlsson som fick toppjobb på Finlands bandyförbund minns barndomens stunder på isen

20:44

Diskussion om artikeln