Veckans kulturtips: En östnyländsk skrattinjektion i väntan på våren, samiska textilbroderier, dystopisk framtidssatir som överträffar verkligheten och varför är det de unga kvinnorna som blir utbrända
Det här veckoslutet tipsar vi om årets upplaga av Liljendalrevyn, danska Kaspar Colling Nielsens dystopiska roman, samiska Britta Marakatt-Labbas textilkonstutställning och en stöttande serie om utbrändhet
Östnyländsk revy
Förra veckan hade Liljendalrevyns 41:a revy Blesugär premiär som bjuder på en charmig skrattinjektion i väntan på våren.
Vad betyder Blesugär? En livfull, pigg och flink person som skyndar sig. Detta enligt det som revypappan, manusförfattaren och Liljendalprofilen Janne Slätis hittade i folkmålsböckerna.
Här drivs det friskt med såväl lokala som globala aktualiteter från året som gick. Bland annat de otaliga misslyckade byggena i Östra Nyland, den haltande åldringsvården och fake news får sig en känga eller två.
En charmig skrattinjektion i väntan på våren. Få dig en skön dos av såväl östnyländsk dialekt som lokalproducerad humor då den är som bäst.
__________
Var? Liljendalgården.
När? 2-30 mars
Med vem? Stenhårda teaterproffs ---------------------------------I Glada, begåvade amatörer
Soloutställning med trendiga Britta Marakatt-Labbas broderimålningar i Helsingfors
Utställningen består av broderier med motiv från samernas historia
Konstutställning
Konstnären Britta Marakatt-Labba har gjort internationell succé med sina samiska textilbroderier
Britta Marakatt-Labba är sameaktivist och textilkonstnär. Hon ställer nu ut sina verk på galleri Kohta i Helsingfors.
Marakatt-Labba är född 1951 i Idivuoma som ligger i den del av Sápmi som lyder under Sverige. Hennes stora genombrott fick hon som över 60 år gammal då hon gjorde succé på Documenta i Kassel år 2017. Förra hösten ställde hon ut sina verk bland annat på Bonniers konsthall och Moderna Museet i Stockholm.
Utställningen Historia i stygn som ställs ut på Kohta består av verk gjorda mellan åren 1968-2019 med samernas historia som motiv.
Galleria Kohta är ett konstnärsdrivet galleri, som lägger stor omsorg på kuratering - vilket syns även i denna pärla till utställning.
__________
Var? Galleri Kohta, Fiskehamnen/Slakteriområdet (Teurastamo) i Helsingfors. Adressen är Verkstadsgatan 2B , byggnad 7, vån. 3.
När? Pågår till den 17 mars
Med vem? Någon som gillar handarbete och aktivism ----------------I----------------- Någon som uppskattar överraskande nutidskonst
Dystopisk framtidssatir som överträffar verkligheten
Danska Kaspar Colling Nielsen skriver om en ö dit icke-önskvärda skickas
Bok
När verkligheten överträffar fiktionen – i Kaspar Colling Nielsens dystopiska roman deporterar man oönskade flyktingar till en isolerad koloni
Frederiksstad - så heter den övervakade och kringgärdade danska kolonin i Moçambique dit den danska staten skickar alla icke-önskvärda muslimska flyktingar. Här finns ett antal ombyggda Mærsk-containrar med plats för 300 000 människor.
När den danska författaren Kaspar Colling Nielsen började skriva på sin dystopiska framtidssatir Den europeiska våren kunde han inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att danska Folketinget i februari i år skulle rösta igenom ett lagpaket som bl.a. innebär att man kommer att placera brotts- och utvisningsdömda invandrare på den sju hektar stora ön Lindholm i Stege Bugt. En isolerad ö med endast tre fasta invånare och en forskningsanstalt där man forskar i virussjukdomar.
Samtidigt som man (i romanen) förvisar flyktingarna till en inhägnad på afrikanska östkusten bosätter sig ett gäng privilegierade forskare på ön Lolland. Här vill man skapa ett idealsamhälle genom att kombinera det bästa från det gamla bondesamhället med de senaste teknologiska landvinningarna.
Kaspar Colling Nielsen skriver om moralens och humanismens sammanbrott, om ett Danmark (och ett Europa) i upplösningstillstånd.
__________
Vad? Kaspar Colling Nielsen Den europeiska våren. Utkom på danska hösten 2017 och i översättning till svenska hösten 2018.
När? När som helst
Med vem? Jussi Halla-Aho -----I-----------------Astrid Thors
Allt fler unga kvinnor drabbas av utmattningssyndrom
I programmet We can't do it träffar vi kvinnorna bakom statistiken
Teveserie
Skribenten och programledaren Fanna Ndow Norrby frågar om det inte är dags att byta ut de gamla slagorden We can do it till det motsatta
Den tredelade serien We can’t do it tar avstamp i att utmattningssyndrom ökar bland unga vuxna, särskilt hos unga kvinnor.
I programmet träffar programledaren, poddaren och skribenten Fanna Ndow Norrby unga kvinnor för att tala om deras erfarenheter av stress, press och utbrändhet. När programmet sändes i Sverige för några år sedan väckte det stor uppmärksamhet och ledde till att många fick upp ögonen för att det här är ett utbrett och strukturellt samhällsproblem.
Programmets namn anspelar på de gamla slagorden från förra seklet då kvinnor kämpade för rätten att få arbeta och leva på samma villkor som männen. Men frågan som lyder nu är om slagorden i stället borde uppdateras till det motsatta i en samtid där vi förväntas göra och vara mer än vad hälsan tillåter.
Det här är kanske inte det roligaste man kan titta på, men det är ett tankeväckande program som både tröstar och stöttar. Det är också stärkande att få höra att det inte är dig det är fel på och du är långt ifrån ensam att reagera på de orealistiska krav som ställs.
__________
Var? På Arenan
När? När som helst
Med vem? Rosie the Riveter -----------------I-----videobloggaren Therése Lindgren
Den här veckans kulturtips fick du av Nicke Aldén, Barbro Björkfelt, Jenna Emtö och Marit Lindqvist.