Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Om att ångra barn: "Jag ville ställa ut barnet på trappan, när trotset blev för tungt, sedan tog jag ett djupt andetag och tänkte: Den här fasen går över"

Från 2019
Gravid kvinna sitter och dricker kaffe och använder sin mobiltelefon.
Bildtext Föräldraskapet är krävande i dag. Många förväntningar ställs på föräldrar och de dras åt olika håll i samhället. Är det tabu att ångra att man fått barn eller blivit förälder? Debatten har gått hög på Svenska Yles sidor.
Bild: Mostphotos/ Katja Kircher Photography AB

Ibland ville jag bara ställa ut det skrikande barnet på trappan, när trotset blev för tungt. Sedan tog jag ett djupt andetag och tänkte: Det här är en fas som går över - och den ledtanken har stött mig genom svåra tider. Det går över, bättre tider stundar, berättar Karin Lassenius, tvåbarnsmamma, som kommentar till temat "ångra barn".

Hon säger att man inte blir förälder över en natt, bara för att barnet föds.

- Ansvaret, begränsningarna i vardagen, det absoluta beroendet ledde till någon form av chocktillstånd med första barnet. Det handlar inte om att ångra barnet i sig, utan om att omställningen i livet är enorm.

Tvåbarnsmamman Karin säger att hon kände sig maktlös inför det nya, stora ansvaret barnet innebar. Fixar jag faktiskt det här, tänkte hon ofta.

Mannen på jobb efter sex veckor

Andra chocken kom när mannen åkte iväg till sjöss, på jobb, sex veckor efter att barnet fötts.

- Nu tas tryggheten ifrån mig, tänkte jag och sjönk in i en känsla av hjälplöshet. Med andra barnet visste jag redan mera, att jag nog fixar det här.

En baby sover i en bärsele
Bild: Arja Lento

Rasande över debatten i sociala medier

Vi pratar med Karin Lassenius med anledning av debatten kring att ångra föräldraskap efter rapportering här på Svenska Yle.

Hon blev rasande över kommentarerna på sociala medier - och slutade läsa helt och hållet. Slutade läsa om att ångra sitt föräldraskap, ångra sina barn. För det finns varken rätt eller fel här och därför blir folk så provocerade.

Hon går vidare på Svenska Yles artikel som väckte debattstorm i många olika fora, på Svenska Yles Facebooksida - men också i bland annat Finlandssvenska feminister, en sluten fb-grupp med omkring fyra tusen medlemmar.

- Det finns inget rätt eller fel i frågan om att ångra sitt föräldraskap - och det är kanske det som stör folk, säger hon.

Kommentarer Lassenius hänvisar till: Det är fel att ha de här känslorna, du har inte rätt att ångra barn - bara för att man själv inte har upplevt de här känslorna i sitt föräldraskap. Känslor av att ha ifrågasatt sina barn eller sitt föräldraskap känns ofattbart för de föräldrar, som upplever att det varit naturligt att få barn.

- När det finns nån som väcker tanken om att hen inte känner sig bekväm i sitt föräldraskap, så kan andra känna sig hotade. Därför blev det så explosiva kommentarer på Facebook, säger hon.

Barn sätter händer mot öronen medan föräldrarna grälar.
Bildtext Föräldraskap är utmanande, är det tabu att ångra det - eller att ångra att man fått barn?
Bild: Mostphotos

Lassenius förundrar sig också över att folk har så låg tröskel för att kommentera i sociala medier, med eget namn.

- Jag blev ledsen över att så många var fördömande i sina kommentarer gentemot de mammor som ångrade sitt föräldraskap. De skrev att såna borde inte få vara mammor, utan deras barn borde omhändertas.

Hon säger att det är hårt att säga sådant åt en annan.

- Om någon går ut och säger att det inte känns bra och man mår dåligt, så vill man inte höra att man gör fel..... den människan borde ju få stöd och hjälp med sina känslor.

- Det fanns inget utrymme för empati eller förståelse i kommentarerna på sociala medierna. Allt var svartvitt. Du borde inte få vara mamma, du borde inte få barn. Fruktansvärt, säger Lassenius.

Mamma, pappa, barn i ett snöigt landskap.
Bildtext Det glansbildsaktiga kan dölja stor oro av att inte räcka till eller orka som förälder.
Bild: © Robert Kneschke

Är det typiskt för sociala medier att åsikterna blir polariserade på det här sättet?

- Jo, det skriver jag nog under. Tänker man på dagens samhälle och hur mycket som händer på sociala medier, hur mycket som diskuteras - så kan ju folk säga vad som helst i dag, med eget namn eller anonymt.

Hon säger att diskussionerna lätt spårar ur och bondförnuftet försvinner. Man behöver inte ha något filter, för det finns inget.

Lassenius funderar också på hur diskussionen hade gått om frågan i studien hade ställts till män.

- Är det mer accepterat att män säger att de ångrar att de blivit pappa? Jag skulle säga att det är en skillnad mellan män och kvinnor här.

- Har du burit på ett barn i nio månader så per automatik är du en mamma när barnet kommer. Så är det inte. Graviditeten kan vara jobbig, förlossningen likaså. Man kan känna att det här inte alls var som jag tänkte mig - utan en besvikelse.

Hon säger att det kan vara svårt att känna den där omedelbara moderskärleken två minuter efter förlossningen.

- Det kan vara en besvikelse och det måste man också kunna prata om. Det kunde också vara bra att prata om negativa känslor före förlossningen. Att det är okej att känna sig osäker över det som komma ska. Plus att man har rätt att få stöd.

Kvinnohänder i famnen, rödlackade naglar och vigselring.
Bild: Yle/Anna Savonius

Ensamma mammor

Det har också kommit fram i flera forskningsrapporter att mammor känner sig ensamma i dag.

- Många mammor kan inte ens prata med sin partner om sina känslor, sin skam eller skuld.

Man är också sårbar när man är gravid.

- Jag minns det själv, säger Lassenius. Vissa dagar är man stark och tycker att man klarar vad som helst. Samtidigt är man i ett skört tillstånd som väntande mamma. Därför är det viktigt med stöd av partnern, familjen, vänner.

Man vet hurudant livet är utan barn, men innan du har barn kan du inte veta hur det är med barn.

- Steget från att inte ha varit förälder till att bli det är enormt. Det sker när du får barnet på din mage. Den insikten är jätteskrämmande. Man slås av realiteten - nu finns det ingen återvändo.

- Att tackla den känslan kan vara en tung process.

Många barnlösa kommenterade också temat - ångra barn - vilka tankar väckte det?

- Jag kan tycka att när man diskuterar barn ska också barnlösa få ha sin åsikt, de är inte frånkopplade. På sociala medier vill man ofta inte ha dem med. Det känns sorgligt.

- Alla väljer inte att leva som barnlös, det kan vara frivilligt eller ofrivilligt.

Provokativt eller tabu i Svenskfinland?

Det är ganska provokativt att säga högt att man ångrar att man fått barn eller att man blivit förälder.

- Visst är det i viss grad tabubelagt också. Bilden av hur mammor ska vara och hur de ska känna är stark. När allt inte faller på plats så blir det fel.

- Går du då ut och säger att du ångrar dina barn så har du gått för långt.

Vad borde man göra för att kunna stöda föräldraskapet mera och göra klimatet mer tillåtande för att kunna tala om också negativa känslor i föräldraskapet?

- Vi blir tilldelade väldigt snäva roller i dag. Mamman bär fortfarande en stor ansvarsroll när det gäller fostrande. Vi skulle alla gynnas av bredare roller och då kunde olika slags känslor rymmas in i rollerna.

Lassenius säger att man som vuxen sällan bara är en sak, förälder eller yrkesutövande. Man är ofta flera personer. Därför måste vi bredda perspektivet på föräldraskap.

- Man borde få känna att det är okej att prata om jobbigt föräldraskap både med sin partner och andra. Låg tröskel här - och vi borde alla få stöd för att hantera föräldraskapets mörkare sidor också.

Lyssna på Slaget efter tolv med professorn i småbarnspedagogik, Mirjam Kalland och Charlotte Wieliczko från Krisjouren för unga. Programledare Markus Ekholm:

Ställer dagens föräldrar orimliga krav på sig själva?

31:50

Diskussion om artikeln