Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sopar Johannes Bö rent i VM? Inte omöjligt att norrmannen tar guld i alla tävlingar

Från 2019
Johannes Bö.
Bildtext Johannes Bö kan bli svårslagen i Östersund.

Efter sju säsonger av fransk dominans har Johannes Bö den här säsongen dominerat herrarnas världscup i skidskytte i överlägsen stil. Även VM kan bli en fullträff för Bö.

Johannes Bö har haft något av en pangsäsong så här långt med tolv segrar på aderton tävlingar.

Innan säsongen var det väntat att Bö skulle vara den som utmanar Martin Fourcade i totalcupen. Men att han varit så totalt överlägsen som han varit är ändå en stor överraskning.

Storslam möjligt för Bö

Martin Fourcade som dominerat bland herrarna de senaste sju åren har bara varit en skugga av sitt forna jag den här säsongen. Även flera av de övriga toppnamnen från tidigare vintrar har haft det besvärligt.

Lukas Hofer, Simon Schempp, Jakov Fak, Simon Eder har inte nått upp till förväntad nivå. När dessutom Anton Sjipulin lade av har Johannes Bö fått husera fritt i täten.

Målet för Bö har varit att ta hem totalcupen. Det kommer han att göra. Dessutom kan han som grädden på moset få alla tiders guldskörd i VM.

Imponerande stortävlingssaldo

VM i Östersund blir Johannes Bös sjätte stortävling på seniornivå. Från junior-VM har den nu 25-åriga norrmannen tre individuella guld. Guld blev det också i distansloppet i OS ifjol. I sina tre VM hittills har han tagit två individuella guld och tre silver. Den här gången kan det bli guld i allt han ställer upp i.

Men det gäller att hålla fokuset. I de två senaste världscupstarterna har koncentrationen inte riktigt varit hundraprocentig. I jaktstarten avfyrade han bara fyra av fem skott.

Deltävlingarna i Soldier Hollow resulterade i att han missade prispallen båda gångerna. Det här var första gången han inte tog en pallplacering sedan säsongsöppningen i Pokljuka i december.

Fourcades form ett frågetecken

Martins Fourcade har inte varit nära den form som han visat upp de senaste säsongerna. Fransmannen stod över de två senaste världscupveckorna och koncentrerade sig på att komma i form till VM.

Martin Fourcade.
Bildtext Martin Fourcade letar efter sin toppform.
Bild: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Men förberedelserna har inte gått enligt planerna. Fourcade var tvungen att avbryta träningslägret för en vecka på grund av förkylning och formen är ett stort frågetecken. Om han lyckats komma i form utmanar han garanterat Bö.

De övriga fransmännen har också visat sin kapacitet den här säsongen. Simon Desthieux, Quentin Fillon-Maillet och Antonin Guigonnat har alla knipit pallplaceringar, Fillon-Maillet dessutom en seger. Fransmännen kan vara välrepresenterade på prispallen under VM.

Bred skara av medaljkandidater

I denna säsongs världscuptävlingar har pallplaceringarna redan gått till 19 olika adresser. I stortävlingar brukar dessutom överraskningar ske när en del lyckats toppa formen till rätt ögonblick.

De tyska och tjeckiska herrarna har inte ännu visat sin fulla kapacitet. I de senaste världscuptävlingarna gick det att skönja att deras form var uppåtgående.

Även Italiens Lukas Hofer har fått säkerhet i prestationerna. Simon Eder och de ryska herrarna är medaljkandidater och såklart de övriga norrmännen efter Johannes Bö.

VM kan bjuda på rekordskörd för Bö, men också rekordmånga olika medaljörer.

För finländarna Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Tuomas Grönman och Jaakko Ranta skulle det gälla att få till säsongens klart bästa resultat.

Hittills har de blåvita herrarna varit en besvikelse. Endast Grönman och Seppälä har lyckats knipa världscuppoäng.

Nu skulle det vara dags också för de övriga att klämma sig in bland de 40 främsta.

VM-programmet:

Torsdag 7.3
Kl. 17.00 Mixed stafett

Fredag 8.3
Kl. 17.00 Sprint, damer

Lördag 9.3
Kl. 17.25 Sprint, herrar

Söndag 10.3
Kl. 14.40 Jakstart, damer
Kl. 17.25 Jakstart, herrar

Måndag 11.3
Vilodag

Tisdag 12.3
Kl. 16.10 Distans 15 km, damer

Onsdag 13.3
Kl. 17.00 Distans 20 km, herrar

Torsdag 14.3
Kl. 18.05 Sprintstafett mixed

Fredag 15.3
Vilodag

Lördag 16.3
Kl. 14.10 Stafett 4 x 6 km, damer
Kl. 17.25 Stafett 4 x 7,5 km, herrar

Söndag 17.3
Kl. 14.10 Masstart, damer
Kl. 16.55 Masstart, herrar

Tävlingarna refereras på svenska av Magnus Eklöv.

Diskussion om artikeln