Rap-artister riskerar livet i Irak: "Om vi förblir rädda kommer inget att ändras"
I södra Irak riskerar unga rap-musiker livet då de kritiserar korrumperade makthavare och religiösa milisstyrkor.
Hamnstaden Basra i södra Irak lider av fattigdom, arbetslöshet och förorenat vatten. Förra sommaren bröt storskaliga demonstrationer och kravaller ut mot vanskötseln av staden.
Demonstranterna brände ned en rad myndighetsbyggnader och partikontor. Kravallerna spred sig även till andra städer i södra Irak. Minst 14 människor dödades då säkerhetsstyrkor slog ned upproret.
En av dem som ger proteströrelsens unga aktivister en röst är rapparen Ahmed Chayeb, känd som Mr Guti.
Den 22-åriga musikern säger att hans generation har fått nog av falskt fromma politiker och religiösa ledare som predikar om religion men låter hans stad förfalla.
‒ Vi måste kritisera allt som inte är rätt, säger Chayeb i en intervju till nyhetsbyrån AP.
Mr Gutis låtar och videor har gjort honom känd i Basra, men det gör även honom till en måltavla. Hot från milisstyrkor kopplade till korrumpera ledare är vardag i staden.
Hoten är allvarliga, två av arrangörerna bakom sommarens demonstrationer har mördats, och mördarna är fortfarande på fri fot.
Basra förfaller
Basra var länge känt för sina uteserveringar och toleranta inställning till bland annat alkohol. Men efter den amerikanska invasionen 2003 införde shiamuslimska predikanter och milisstyrkor ett konservativt styre i staden.
Staden var berömd för sina kanaler och torg, men i dag är kanalerna fulla av skräp och stadens dricksvatten är förorenat. Tidvis är vattnet från stadens vattenledningar lika salt som vattnet i Persiska viken.
Samtidigt gör oljefälten kring staden nya produktionsrekord, men vinsterna hittar inte fram till områdets invånare. Oljeindustrin skapar inte ens speciellt många jobb lokalt eftersom en stor del av deras personal kommer från andra områden eller länder.
Oljefälten kring Basra står för kring 75 procent av Iraks oljeproduktion och regionens kraftverk producerar en tredjedel av landets el. Samtidigt har invånarna i staden inte tillgång till el i mer än högst 15 timmar i dygnet.
”This is Basra”
Väldiga andelar av oljeinkomsterna stjäls av korrumperade politiker och andra medlemmar i makteliten. Landet hör enligt Transparency international till världens mest korrumperade.
I låten ”This is Basra” frågar Chayeb varför hans generation kallats ut för att kriga för ledare som inte ens kan förse hans stad med rent vatten.
Kriget han hänvisar till är kampen mot terrorsekten IS. I juni 2014 lydde många unga shiamuslimska män storayatolla Ali al-Sistanis kall för frivilliga till kampen. Tusentals av dem stupade i kampen.
‒ Vi blev martyrer i kriget, Jag stupade och makten har glömt att jag var lojal, rappar han.
‒ Ni har ingen koppling till Hussein, fortsätter med hänvisning till den historiska shiitiska imamen.
Imam Hussein är en av de viktigaste helgonen för shiamuslimerna. Varje år under högtiden Ashura minns de troende han död i slaget i Kerbala år 680.
Lever med hoten
Chayeb säger att rappen är ett sätt att släppa ut den egna smärtan. Samtidigt vill han berätta om vad som pågår i Basra som följd av korruptionen.
Han är medveten om att kritiken mot makthavarna och prästerna medför stora personliga risker. Han säger att han numera endast uppträder om det arrangeras av hans vänner. Han spelar bara in musik i det egna hemmet.
Men han kommer inte att sluta göra musik.
‒ Om vi förblir rädda kommer inget att ändras, säger han.
Det är de korrumperade politikerna och religiösa ledarna som borde akta sig, säger han.
‒ Akta er för Basra. Vi kommer inte att vara tysta före våra krav har uppfyllts, rappar han.
Källor: AP, The Independent, Reuters