Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

ÖT:s chefredaktör: Lokaltidningar har det lättare än rikstidningar

Från 2019
Chefredaktör Kenneth Myntti.
Bildtext Kenneth Myntti, chefredaktör för Österbottens Tidning.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Österbottens Tidning är en av få dagstidningar med ökande läsarsiffror. Chefredaktören Kenneth Myntti tror att deras satsningar på lokala nyheter har betalat sig.

De flesta dagstidningar tappar läsare, visar den senaste nationella medieundersökningen KMT. Till exempel har HBL tappat stort.

Österbottens Tidning har däremot fått fler läsare. Siffran för både papperstidningen och för papperstidningen plus digitala kopian har ökat med 2000.

Kenneth Myntti, chefredaktör för Österbottens tidning (ÖT), verkar nöjd när Yle Österbotten når honom.

- Det känns faktiskt riktigt bra med tanke på att vi också ökat tidigare, så det här är fortsättningen på en trend. Jag tolkar siffrorna så att de visar att vi är på rätt spår innehållsmässigt.

- Med tanke på att det är många tidningar som fallit i undersökningen så är det ju roligt att vara motströms.

”Det är lokala nyheter som gäller”

Myntti tror att det är deras satsningar på lokaljournalistik som nu ger resultat.

- Det är lokala nyheter som gäller och att göra nyheter som ligger läsaren nära. Ser man till exempel på HBL så har de en mer allmän profil och de tidningarna har det jättesvårt idag. Lokaltidningen har nog lite lättare för sig, säger Myntti.

Det är lokala nyheter som gäller och att göra nyheter som ligger läsaren nära. Ser man till exempel på HBL så har de en mer allmän profil och de tidningarna har det jättesvårt idag

Samtidigt som ÖT har fått fler läsare har Vasabladet, som också tillhör mediekoncernen HSS Media, tappat omkring 3000 läsare.

Myntti säger att det länge varit på gång en utjämning mellan ÖT och Vbl vad gäller prenumeranter. Han tror också här att ÖT:s lokala profil varit till fördel.

- Vbl var tidigare en regiontidning för hela Österbotten, men regiontidningskonceptet funkar inte heller på samma sätt som tidigare. Så då är det ganska naturligt att när vi satsar på lokala nyheter tar man till sig ÖT i norra Svenska Österbotten.

Myntti: Papperstidningen har en framtid ännu

Trots ökade läsarsiffror ser Myntti problem för papperstidningen i framtiden.

- Ett problem som förekommer i hela världen är att papperstidningen fasas ut. Vår målsättning är att göra relevant digital journalistik som ska motsvara bortfallet som finns på papperssidan. Och där tycker jag att vi lyckas bara bättre och bättre.

- Vi ligger ganska på noll idag upplagemässigt. Vi får ungefär lika mycket digitala prenumeranter som vi förlorar pappersprenumeranter, säger Myntti.

Finlandssvenska dagstidningar.
Bildtext Många dagstidningar tampas med sjunkande läsarsiffror
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Myntti tror ändå att ÖT kommer finnas kvar som papperstidning rätt länge.

- Om den utkommer alla sex dagar som idag vet man inte. Men nog har papperstidningen en framtid. Undersökningen noterar ju att vi har omkring 1000 läsare fler på vår e-tidning och den är ju en pdf-kopia av papperstidningen. Så utan papperstidning har vi ju ingen e-tidning heller.

Diskussion om artikeln