HBL:s dystra tidningssiffror får en förklaring - KSF Medias vd Anna Hellerstedt: Ålderdomligt att bara räkna papperstidningen
Den senaste nationella medieundersökningen KMT visar dystra siffror för många tryckta finska tidningar. Sämst ställt hade HBL det, enligt undersökningen. Det finns dock en logisk förklaring till det hela, hävdar Media Audit Finland.
I den föregående mätningen som gällde hösten 2017/våren 2018 hade HBL:s papperstidning 65 000 läsare - i de senaste siffrorna för år 2018 var siffran 51 000. Antalet läsare minskade med 14 000.
Enligt Media Audit Finlands vd Kaija Sinko är läget för HBL inte så katastrofalt som minskningen på 20 procent vid första anblick tyder på.
- En av orsakerna är att det är fler och fler människor som bara beställer den tryckta tidningen hem till veckoslutet medan de under veckorna bara läser den digitala, mer än den tryckta, säger hon till Svenska Yle.
Hon förklarar hur KMT-mätningen görs samt hur vissa läsningssessioner inte nappas upp i statistiken.
- När vi gör undersökningen frågar vi om de (intervjuobjekten red.anm.) läst den tryckta tidningen "igår" och vi gör undersökningen varje dag, 70 intervjuer varje dag.
"Sättet att läsa har förändrats"
Hon använder en person som läst Hufvudstadsbladet på en söndag och som sedan rings upp på en tisdag eller onsdag som exempel. En sådan person registreras inte som en "läsare från igår".
- Det är ju sant att han eller hon inte läst den tryckta tidningen "igår" men kanske den digitala, förklarar Sinko.
Sinko tror att en av orsakerna till att siffrorna ser så dystra ut är för att sättet att läsa helt enkelt förändrats.
- Det betyder ju inte att innehållet inte skulle vara viktigt eller intressant för läsaren. Man läser bara inte den tryckta tidningen så regelbundet som man gjorde för fem eller tio år sedan.
Hon framhåller att det här är specifikt för HBL som varit en av de första finlandssvenska tidningarna som erbjudit en ny sorts affärsmodell.
- På det sättet har de varit pionjärer. De hör till de första tidningar som aktivt erbjudit en sån prenumeration där man bara läser det tryckta under veckosluten då man har mer tid att läsa ifred medan det digitala är det snabba sättet att läsa på vardagar.
KSF Medias vd: Fokus på fel sak
KSF Medias vd Anna Hellerstedt tycker att man borde fokusera på resultaten där man ser veckoräckvidden för både den tryckta tidningen och det digitala utbudet.
För HBL:s del ser totala veckoräckvidden inte lika illa ut som den tryckta tidningens siffror ser ut. Den totala veckoräckvidden (tryckta och digitala utbudet) har bara sjunkit med 4,5 procent.
Hellerstedt anser att det inte längre är i tiden att räkna papperstidningen, som hon menar att är en utmaning för alla mediehus.
- Att bara räkna papperstidningen är ett väldigt ålderdomligt sätt att se på det hela, säger Hellerstedt.
Anna Hellerstedt och Kaija Sinko intervjuades av Eva Lamppu.
De flesta dagstidningar tappar läsare - HBL har tappat mest
Det visar den nationella medieundersökningen KMT.
ÖT:s chefredaktör: Lokaltidningar har det lättare än rikstidningar
”Det är lokala nyheter som gäller”