Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paf kan bli blockeringssystemets stora förlorare: ”Utgår från att vi inte berörs”

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 20:12.
Gröna spelmarker.
Bildtext Paf har ingen rätt att arrangera spel i Fastlandsfinland.
Bild: Pixabay

Ska man räkna det åländska spelbolaget Paf som obehörigt i en ny spellagstiftning? Det är en fråga som kan bli aktuell. Nej, säger Paf. Ja, säger Veikkaus och inrikesminister Kai Mykkänen (Saml).

Om man åker på Sverigekryssning är man bekant med Pafs automater. Det är kanske därför som många fastlandsfinländare hittat till den åländska penningautomatföreningens webbplats.

Pafs kommunikationschef Ludwig Winberg vill inte svara på hur stor del av Pafs omsättning som utgörs av fastlandsfinländare, men säger att ”de finländska kunder vi har är viktiga för oss som ett litet spelbolag”.

Men att Paf i framtiden ska få erbjuda fastlandsfinländare nätspel är ingen självklarhet. I Inrikesministeriets utredning behandlas Paf som alla andra utländska aktörer. Det bekräftar den konsultativa tjänstemannen Elina Rydman för Yle Sporten.

Lotterilagen: Veikkaus har ensamrätt

Veikkaus håller samma linje i frågan:

– Det är upp till lagstiftarna att dra linjen, men de som inte har rätt att ordna spel på Finlands fastland är säkert på den andra sidan av linjen, säger Veikkaus vice vd Velipekka Nummikoski.

Paf: Vi är mer legitima

Hur ser Paf på att blockeringen skulle påverka affärsverksamheten?

– Pafs verksamhet är 100 procent laglig, till skillnad från de sydeuropeiska aktörernas och därför utgår vi från att vi inte påverkas alls, säger Winberg.

Vad är det som gör er verksamhet till mer legitim än de sydeuropeiska aktörernas?

– Vi följer lotterilagstiftningen i Finland och vi gör därmed ingen marknadsföring riktad till finländare. Vi har en bra dialog med Inrikesministeriet, polisstyrelsen och även Veikkaus. De vet vad vi gör och vi är öppna med hur vi jobbar. Vi är ju ett spelbolag i Finland som givetvis följer de lagar som gäller på Åland och i Finland och vi har samma grundfilosofi som Veikkaus till att vi finns, det vill säga att samla pengar för samhällsnyttan.

Varför skulle ni inte påverkas av blockeringar?

– Det är nog en politisk fråga i slutändan som bör ställas till våra ägare Ålands landskapsregering som ansvarar för kontakten med Inrikesministeriet gällande tolkningen av den åländska respektive fastländska lotterilagen. Personligen skulle jag inte likställa oss med utländska spelbolag.

Då inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) ska ta ställning i frågan konstaterar han direkt att Paf inte har några befogenheter att verka på fastlandet i Finland.

– Man ska behandla Paf precis som de utländska sajterna, säger han.