Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten vet var stafettmedaljen försvann: ”Avgjordes på sista kilometern av tredje etappen”

Från 2019
Finlands kvartett i målområdet efter herrstafetten.
Bildtext Finlands kvartett fick nöja sig med en fjärde plats i VM-stafetten.
Bild: Lehtikuva

Ända in på upploppet hade Finland medaljkänning i herrstafetten i Seefeld. Men Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm vet att den bästa chansen att greja en pallplacering hade sumpats redan tio kilometer tidigare.

I 29 kilometer gick allt enligt planerna. Ristomatti Hakola hängde med täten på den första sträckan, Iivo Niskanen sprängde fältet på den andra och Matti Heikkinen höll jämna steg med Norge och Ryssland på den tredje.

Och framför allt låg Finland i det skedet komfortabelt före bronsrivalerna Frankrike och Sverige.

Då gick Matti Heikkinen in i väggen.

– Mycket avgjordes på den sista kilometern av den tredje etappen då Matti Heikkinen inte hängde med. Han tappade 15-20 sekunder på den sista kilometern, säger Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Skulle Perttu Hyvärinen ha fått gå ut tillsammans med Johannes Hösflot Kläbo och Sergej Ustiugov på den sista etappen skulle det ha varit en mycket enklare resa för Hyvärinen och han skulle åtminstone ha bärgat ett brons, säger Lindholm.

"Vår nivå just nu"

Nu kunde Hyvärinen inte skaka av sig franska sprintern Richard Jouve, och var som väntat chanslös i spurten om bronset. Finland blev fyra, precis som i herrstafetten i OS för ett år sedan.

– Det är ungefär vår nivå just nu. Vi är inte lika bra som Norge och Ryssland men vi kan vara på bronsplats när allt klaffar. Vi är bra med i matchen men har en bit upp till de bästa, säger Glenn Lindholm.

Finland har i VM bara vunnit en medalj, Iivo Niskanens brons, men Yle Sportens expertkommentator tycker inte att finländarna har underpresterat.

– Finland har i Seefeld presterat på sin egen nivå. I dagsläget måste vi vara nöjda med det här, men framöver måste vi bli bättre och komma närmare Ryssland, Norge och de svenska damerna. Vi ligger steget efter de bästa nationerna och det har vi gjort hela vintern.

"Pärmäkoski kämpar om medalj"

Två tävlingar återstår ännu i längdspåren i Seefeld, damernas 30 kilometer på lördag och herrarnas 50 kilometer på söndag, bägge loppen masstarter i fri stil.

– Om allt går vägen kämpar Krista Pärmäkoski om en medalj. Therese Johaug kommer säkert att köra med fullt ös genast från start, och få se då hur de övriga tänker, hur de lägger upp sina lopp. Pärmäkoski har en medaljchans men det är många om budet på damsidan, säger Glenn Lindholm.

– På femmilen tror jag ingen finländare kämpar om medalj. Matti Heikkinen tog ett brons för två år sen i Lahtis, men vi såg i dag att han inte är hundraprocentig form så knappast är han ens nära den här gången, säger Lindholm.