Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvita ljusglimtar i Glasgow: Mäkelä till final – Raitanen i rekordform

Från 2019
Uppdaterad 02.03.2019 07:34.
Kristiina Mäkelä.
Bildtext Kristiina Mäkelä hoppas på medalj på söndag.
Bild: Facundo Arrizabalaga / EPA-EFE / All Over Press

Kristiina Mäkeläs resultat 14,06 räckte till final – men gav inte trestegshopparen någon vidare glädje. Det var dåliga hopp, mina ben var slöa, säger hon till Yle. Topi Raitanen stod för nytt personbästa på 3 000 meter.

Om allt går som planerat tar Finland en EM-medalj i tresteg på söndag förmiddag. Det är då som det gäller för Kristiina Mäkelä.

I EM i Berlin var Mäkelä i kanonform i kvalet – men underpresterade i finalen. Nu siktar hon på den motsatta metoden: ett mediokert kval och en panginsats i finalen.

– Jag måste vara vaken. Jag kan ta medalj om jag är i form, säger Mäkelä som hoppat finländska hallrekordet 14,38 i vintras.

Kvalets ukrainska vinnare Olha Saladuha hoppade 14,40. Mäkelä var sjua.

Raitanen löpte rekord

Topi Raitanen stod för den tredje bästa finländska halltiden på 3 000 meter någonsin då han löpte i mål på nya personbästat 7.55,71. Men tiden räckte inte till final.

– I fjol somras löpte jag 3 000 meter på 8.05, i vintras har det gått snabbare. Det är mycket bra, säger Raitanen som putsade sitt personbästa med över fem sekunder i Glasgow.

För Sara Kuivisto blev det däremot dubbla besvikelser.

På morgonen skilde två hundradelar Borgå Akilles-löparen från en semifinalplats på 800 meter.

– Jag var inte vass på slutet. Jag hade förväntat mig att hålla bättre tempo i början, men morgonpassen är svåra för mig, sade Kuivisto på friidrottsförbundets webbplats efter att ha löpt i mål på 2.04,24. Tiden 2.04,22 hade räckt för avancemang.

Kvällspasset blev inte bättre för Kuvisto, som löpte i mål på 4.18,68 på 1 500 meter och slutade sjua i heatet. Hon var långt från avancemang.

Motigt för Lipsanen och höjdhopparna

Dagens största finländska besvikelse sågs i herrarnas trestegskval. Simo Lipsanen gick in i kvalet som etta i statistiken, men han misslyckades. Lipsanen fick nöja sig med 16,43 vilket var 5cm från en finalplats. Han blev därmed över en halv meter från sitt färska finländska rekord 16,98 som han hoppat tidigare under inomhussäsongen.

För unga höjdhopparna Jessica Kähärä och Ella Junnila blev fredagens sena kval ingen succé. Junnila – som har ett personbästa på 192 centimeter från i fjol – klarade 185 på det tredje försöket och rev ut sig på höjden 189.

Stjärnskottet Kähärä, som kvalade in efter att oväntat hoppat 190 i hall-FM, fick nöja sig med samma resultat. Också hon klarade 185 med sitt sista hopp och rev tre gånger på 189.

Diskussion om artikeln