Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä flyttar verksamhet från Indien till Vasa – går emot trenden med utlokalisering till lågprisländer

Från 2019
Wärtsilä i Vasa
Bild: Yle / Rolf Granqvist

Wärtsilä har tidigare bland annat flyttat processer från Kina och i vår flyttas verksamhet från Indien till Vasa. Orsaken är att man vill effektivera enheten i Vasa.

Wärtsilä kommer under våren att flytta verksamhet från Indien till Vasa. Det är upprätthållning av företagets affärssystems masterdata som flyttas till Wärtsilä i Vasa.

Wärtsilä går därmed emot trenden att utlokalisera sin verksamhet till billigare länder.

Effektiviteten viktig

Många internationella företag har flyttat dylika ekonomiska centraler till länder med billigare arbetskraft, vilket i branschen brukar kallas business process outsourcing.

Wärtsilä har beslutat att jobba på ett annat sätt eftersom företaget tror att det finns tillräckligt med kunskap och effektivitet i Finland.

Sari Neulaniemi, en av projektledarna vid Wärtsiläs Shared service center, berömmer centret för att vara mer effektivt än liknande i lågprisländer.

- Många kolleger från finländska företag har sagt till mig att inte kan ni vara billigare än Indien eller Rumänien, eftersom lönenivåerna där är något helt annat, säger Neulaniemi.

Wärtsilä
Bildtext Sari Neulaniemi
Bild: roy fogde

Men det handlar ändå om kvaliteten och kvantiteten av gjorda transaktioner, tillägger hon.

På grund av Vasaenhetens effektivitet har Wärtsilä tidigare flyttat dit processer från Kina och nu då från Indien.

Språkkunskaperna bättre i Vasa än i Indien

Vasaenhetens många språkkunskaper är också en av orsakerna till flytten.

- I Indien var en av utmaningarna till exempel att där inte fanns tillräckligt med språkkunskaper bland arbetskraften, säger Neulaniemi.

Vasaenheten är väldigt internationell och där jobbar 120 personer som tillsammans talar 29 olika språk. Förutom svenska, finska och engelska talas där bland annat arabiska, hindi, grekiska och urdu.

Språkkunskaperna behövs eftersom enheten dagligen behandlar tusentals inköps- och reseräkningar, utbetalningar och redovisningar från Wärtsiläs dotterbolag.

Text: Juha-Matti Mäntylä / Yle Uutiset
Översättning och bearbetning: Markus Bergfors

Här kan du läsa ursprungsartikeln.

Diskussion om artikeln