Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Proffsspelare rustar för krig: ”Ett totalt hjärndött förslag som bara bottnar i girighet”

Från 2019
Uppdaterad 07.03.2019 09:02.
Poker på ett casino.
Bildtext – Det är ganska illa att vissa spelberoende inte vågar handla i butikerna, säger Aki Pyysing.
Bild: Pixabay

”Om vi först blockerar internet, blockerar vi oppositionen efter det?” Pokerproffset Aki Pyysing riktar vass kritik mot Veikkaus och blockeringsutredningen. Pyysing tycker att Veikkaus borde se sig själv i spegeln.

Poker- och vadslagningsproffsen kan bli stora förlorare om utländska spelsajter blockeras i Finland. Små skillnader i oddsen kan ha stora konsekvenser i det långa loppet och de saftigaste pokerturneringarna finns oftast utanför monopolets gränser.

Ett konkret exempel: enligt en spelexpert som Yle Sporten talat med har Veikkaus tre gånger så hög vinstmarginal på sportspel än de utländska webbplatser som erbjuder de bästa oddsen.

Till Veikkaus försvar ska sägas att utländska sajter ofta begränsar proffsspelares insatser till småsummor. Det gör inte Veikkaus.

– Att Veikkaus har klarat av att konkurrera relativt bra med utländska konkurrenter är nog en mycket starkt bidragande orsak till att det inte läcker mer pengar utomlands, säger spelexperten.

Spelarna förenar sig

Pokerproffset Aki Pyysing är oroad. I ett blogginlägg i februari bedömde han att sannolikheten för blockeringar är över 50 procent. Planerna gör honom rasande.

– Om vi först blockerar internet, blockerar vi oppositionen efter det? Det här kommer att leda till hjärnflykt, proffsspelarna tvingas flytta utomlands eller spela olagligt. Det här är ett totalt hjärndött förslag som bara bottnar i girighet, säger han.

Aki Pyysing med en pokal.
Bildtext Aki Pyysing är ett känt namn i den finländska spelvärlden.
Bild: Privat.

Pyysing är inte den enda proffsspelaren som oroar sig.

Blockeringsplanerna är en starkt bidragande orsak till att en ny förening antagligen ser dagens ljus i mitten av mars: Suomen Urheiluvedonlyöjät ry, alltså föreningen för finländska sportvadslagare.

”Illa att spelberoende inte vågar handla”

Pyysing har länge kritiserat Veikkaus och skulle gärna se en öppen marknad, som i Sverige. Veikkaus monopol motiveras med att de minskar på spelandets skadeverkningar, men Pyysing anser att bolaget missköter uppgiften.

– De kunde börja med att ta bort de 20 000 spelautomaterna. Det är ganska illa att vissa spelberoende inte vågar handla i butikerna.

Pyysing gestikulerar vilt i vinterkylan utanför Tennispalatset i centrala Helsingfors.

– Om man går till kiosken där finns Veikkaus tjänster, om man går till butiken där kan man spela på lotto, om man går till puben där finns Veikkaus automater. Monopolet tar väl hand om de beroende genom att ta deras pengar, säger han med ett ironiskt leende.

Voiton maksu -nappi
Bildtext Det finns ungefär 21 300 spelautomater i Finland. 18 500 är placerade utanför Veikkaus egna spelrum, många i mataffärer.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Veikkaus vice vd Velipekka Nummikoski försvarar spelautomaterna med att det är en långvarig tradition i Finland.

– Vi har haft en liknande mängd automater i årtionden, sedan pajazzomaskinernas tid. Det är den finländska modellen.

Han fortsätter med att påpeka att utländska företag inte bryr sig om de spelberoende lika mycket som Veikkaus.

– Det finns ingen enskild nämnare som påverkar beroende nu när världen är öppen och det går att spela utomlands. De utländska företagen har antagligen fler spelberoende på sina sajter än de borde ha med sin marknadsandel.

Diskussion om artikeln