Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Väldigt bräckligt” – Wilma Murto besviken efter kvalmissen i inomhus-EM, Finlands löparkvintett visade framfötterna

Från 2019
Uppdaterad 02.03.2019 15:49.
Wilma Murto.
Bildtext Det gick inte vägen för Wilma Murto i Skottland.
Bild: SUL / Jean Pierre Durand

Det blev inget lyckat inomhus-EM för stavhopparen Wilma Murto. 20-åringen klarade endast öppningshöjden och var långt ifrån en plats i finalen. För häcklöparna och Samuel Purola gick det avsevärt bättre.

Frågan var ifall Murtos kapacitet på ett hopp kring 450 skulle vara tillräckligt för att nå EM-final. Dessvärre var formen inte ens nära på så bra.

Då damernas stavkval stod på programmet i Glasgow på lördagen hade Murto problem från start. Hon klarade öppningshöjden på 410 först med det tredje försöket och den nästa höjden – 425 – blev sedan för mycket.

20-åringen slutade på 18:e plats i kvalet.

– Det var en väldigt bräcklig insats på alla sätt, summerar Murto för Yle.

– Jag kände mig bra i morse, men av någon orsak kollapsade det mitt i tävlingen. Jag hade inte direkt lagt upp mål för mig själv, men visst är 410 en besvikelse ändå, fortsätter hon.

För löparna gick det bättre.

Fem gånger semifinal och ett nytt personbästa

Samuel Purola klockade in 6,75 på 60 meter och knep en plats i semifinalen. Purolas tid var den delat 14:e snabbaste i försöksheaten.

På 60 meter häck var Elmo Lakka i sin tur säkerheten själv då han klockade in det nya personbästat 7,65 och galant tog sig till semifinal. Tiden var den delat femte snabbast i försöksheaten.

– Han kan säkert kapa av någon hundradelssekund ännu från det nya personliga rekordet. I så fall kan en finalbiljett vara nära, summerar expertkommentator Mikael Ylöstalo.

För Finlands damtrio på den korta häcken gick det också vägen i försöksheaten. Både Nooralotta Neziri (med tiden 8,07) och Reetta Hurske (8,06) slutade tvåa i sina respektive heat och knep direktbiljetter till semifinal.

Reetta Hurske, EM 2016.
Bildtext Reetta Hurske var snabbast av häckdamerna i försöksheaten.
Bild: SUL

HIFK-löparen Matilda Bogdanoff hade däremot smärre svårigheter i sin kvartsfinal, där hon slutade fyra med tiden 8,20.

– Lite seglar hon över första häcken, kommer inte in riktigt bra i löpningen. Men från och med häck tre började det rulla på, analyserar expertkommentator Ylöstalo.

Bogdanoff tog sig ändå till semifinal som tredje och näst sista lucky loser.

Samtliga resultat från lördagens tidiga pass hittas här!

Semifinalerna på korta häcken kör igång klockan 13 på söndag.

Semifinalerna och finalen på 60 m väntar redan under lördagens kvällspass, som kör igång klockan 20. Yle sänder tävlingarna från Glasgow direkt på Arenan och från och med klockan 21 i TV1.

Diskussion om artikeln