Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland femma i lagtävlingen i nordisk kombination: ”Vann åtminstone vår egen lilla jumbofinal”

Från 2019
Eero Hirvonen och Ilkka Herola i farten på lördagen.
Bildtext Eero Hirvonen och Ilkka Herola i farten på lördagen.
Bild: Lehtikuva

Den blåvita kvartetten i nordisk kombination räddade det som gick att rädda i skidspåret då lagtävlingen avgjordes på lördagen. Det gick inte som på Strömsö – men man kan inte vara missnöjd, säger Ilkka Herola.

Finlands chanser att ta medalj i lagtävlingen i nordisk kombination grusades redan i backmomentet.

Arttu Mäkiaho fick börja jaga upp ett över två minuter stort avstånd upp till täten och det stod i praktiken klart redan från start att det var femte plats som var målet för Finlands trupp.

Leevi Mutru på den andra sträckan hämtade i kapp både sexan Polen och femman Frankrike och Ilkka Herola skruvade sedan upp farten och fick polackerna att sacka efter.

Ankaret Eero Hirvonen lyckades trots ett stavbrott lämna Frankrike efter sig och korsade mållinjen som femma.

– Verkligen duktigt. Men om man pejlar till resten av säsongen så är det här ett väldigt förväntat resultat. Finland är femte bäst just nu, summerar expertkommentator Glenn Lindholm, och får medhåll av landslagstränaren Petter Kukkonen.

– Det här var en maxprestation för oss i dag. Som tur var visade vi på torsdagen vad vi på riktigt går för, säger han i Yles tv-intervju.

"Gick inte som på Strömsö"

Ilkka Herola medger i sin tur att torsdagens jättelopp fortfarande kändes i benen.

– Eller den här tävlingen var åtminstone hela VM:s tyngsta, om vi säger så, summerar han för Yle.

– Jag vet inte för hur månte gången man får konstatera det här, men det var ju backmomentet som ställde till det i dag också. Så det gick inte som på Strömsö, men åtminstone vann vi vår egen lilla jumbofinal, tillägger han.

Segern gick emellertid till Norge efter en urstark finish av Jarl Magnus Riiber. Tyskland knep silver och värdnationen Österrike tog hand om bronset.

Hemma i Finland begravdes Matti Nykänen tidigare på lördagen och kombilandslaget hade också en sista hälsning till backhoppningslegendaren.

– Han har betytt otroligt mycket för oss alla i laget. Vi är alla tacksamma för allt han gjort. Vi tillägnade den här tävlingen hans minne, säger tränaren Kukkonen.

Resultat:

1. Norge 50.15,5
2. Tyskland +1,0
3. Österrike +5,0
4. Japan +28,7
5. Finland +1.09,6
6. Frankrike +1.12,0

Diskussion om artikeln