Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien och Pakistan utväxlade artillerield vid Kashmirs gräns - flera personer döda

Från 2019
En soldat vaktar gränsen mellan Indien och Pakistan.
Bildtext En indisk soldat vaktar gränsen mellan Indien och Pakistan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Våldsamheterna mellan Indien och Pakistan har under lördagens gång blossat upp igen. Båda ländernas militärer har beskjutit varandra med artillerield och granater under lördagens gång.

Enligt nyhetsbyrån AFP har sju personer på bägge sidor om gränsen i Kashmir avlidit till följd av eldgivningen. På Pakistans sida om gränsen uppges två soldater och två soldater ha dött.

På Indiens sida om gränsen ska en mamma och hennes två barn höra till dödsoffren.

Enligt nyhetsbyrån AP finns det redan åtta offer utav vilka sex är civila.

Kärnvapenmakterna Indien och Pakistan står på randen till ett nytt krig, än en gång på grund av Kashmir, sedan drygt fyrtio indiska soldater i området dog i en självmordsattacken.

Sedan länderna blev självständiga från Storbritannien år 1947 har Pakistan och Indien utkämpat tre krig. Två av dem har handlat om Kashmir.

Fredsgest ledde inte till lugn

Indiens militära vedergällning i tisdags bestod av att rikta flygräder mot lägerområden som påstods tillhöra terrorgruppen Jaish e-Mohammad som uppges ligga bakom attacken.

Pakistan svarade på flygräderna genom att göra intrång på indiskt luftrum. När de återvände jagades de av indiska stridsflyg.

Onsdagens luftstrid ledde till att två indiska stridsflyg sköts ner över Kashmir. Den indiska piloten tillfångatogs men fick sedan återvända till sitt hemland som en "fredsgest".

Enligt Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi har Ryssland erbjudit sig att agera som fredsmäklare. Även Kina och Saudiarabien har planer på att skicka representanter till Indien och Pakistan i ett försök att lösa konflikten.

Källor: STT, AFP, AP, Washington Post

Attack i Srinagar.

Indien och Pakistan − arvfiender och kärnvapenmakter

Länderna har utkämpat två krig om Kashmir.

Diskussion om artikeln