Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK lät inte Dicken överraska en gång till – säkrade grundseriesegern med tre omgångar kvar: ”Nu ska det ösas in mål”

Från 2019
Kathlen Ax.
Bildtext Kathlen Ax satte nio bollar för HIFK i toppmötet.
Bild: Handbollförbundet/Newspix24

I januari orsakade Dicken HIFK:s första förlust för säsongen. På söndagen såg ändå hemmalaget i Idrottshuset i Helsingfors till att det blev en engångsföreteelse. Slutsiffrorna skrevs 29–23 till HIFK – som samtidigt säkrade grundseriesegern i damernas FM-serie i handboll.

– Helt fantastiskt, alltså.

Så summerar Kathlen Ax sitt lags insats på söndagseftermiddagen. Efter en jämn första halvlek som bjudit på elva mål i båda lagen ryckte HIFK i den andra halvleken och knep med Ax i spetsen en 29-23-seger över lokalrivalen Dicken.

– Vi bestämde oss för att skärpa oss i pausen, berättar Ax för Yle Sporten.

– Inte var den första halvleken dålig på det sättet, men vi ville sätta in en högre växel. Det gjorde vi och det kan vi vara nöjda med, säger hon.

"Vet inte vad som hände"

För Dickentränaren Ken Sirenius var förlusten den första i damserien sedan han tog över ansvaret vid årsskiftet. På ligans hemsidor säger Sirenius att Dicken hade svårt att komma med i matchen på grund av försvarsmissar.

Det skriver också tremålsskytten Tove Salokivi under.

– Jag vet inte vad som hände. Det blev lätta missar i försvaret vilket i sin tur ledde till att vi inte fick kontringar till stånd. Sådana är ändå vår styrka, så det blev dåligt, analyserar hon.

Dickens Tove Salokivi var en av lagets bättre spelare då laget slog KyIF med 25–22 hösten 2018.
Bildtext Tove Salokivi.
Bild: Handbollförbundet

Enligt Salokivi måste Dicken nu hitta stabiliteten under de resterande grundseriematcherna.

– Stundvis spelade vi helt okej, men vi kom inte att hålla vårt stabila spel genom hela matchen utan hamnade i svackor nu och då, säger hon.

"Hann redan tänka att 'oj vitsi...'"

För HIFK:s del kom säsongens hittills svåraste svacka i samma stunder som laget åkte på en förlust mot Dicken i januari.

– Jag hann redan börja tänka att ”oj vitsi ändå om det nu börjar gå dåligt” då vi förlorade mot dem senast, berättar Kathlen Ax.

– Men egentligen var det positivt att svackan kom då när den kom. Nu har vi kunnat bygga upp spelet igen och fått allt att fungera, tillägger hon.

Trots att HIFK redan nu säkrat grundseriesegern kommer laget inte att ligga på latsidan under de resterande tre omgångarna, intygar Ax.

– Det ska ännu ösas in mål, säger hon.

BK-46 så gott som säkrade sin slutspelsplats

I damseriens andra match på söndagen knep BK-46 en stabil 30–20-seger över Kyrkslätt IF. I och med segern befäste Karisdamerna sin tredjeplats i tabellen.

För att nu hamna utanför slutspel måste BK-46 förlora sina resterande matcher samtidigt som GrIFK vinner tre på raken.

Dessutom måste Grankulladamerna förbättra sin målskillnad rejält (BK-46 nu +10 och GrIFK -39).

Resultat, damernas FM-serie i handboll:

KyIF – BK-46 20–30 (11–15)
KyIF: Adriana Jakimova 8, Jessi Laasio 4, Johanna Degerth 3, Liisa Holopainen 2, Fanny Axberg 2, Nea Nousiainen 1
BK-46: Sirja Lassinharju-Heinonen 9, Erica Gustafsson 7, Nicolina Fredriksson 7, Mathilda Sandblom 2, Emilia Holmberg 2, Elin Löf 1, Jannica Laukkanen 1, Nea Heerman 1

HIFK – Dicken 29–23 (11–11)
HIFK: Kathlen Ax 9, Ida Väyrynen 7, Ella Holopainen 5, Linda Cainberg 4, Anna Vinogradova 2, Anni Kaikko 1, Inka Jäntti 1
Dicken: Anna Lindahl 6, Emilia Valkamo 3, Tove Salokivi 3, Malena Heikkinen 3, Matilda Peitsaro 2, Karolina Nylund 2, Anna Lindholm 2, Jessika Gammals 2

Diskussion om artikeln