Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä svarar på De grönas anklagelser om lögner - diskuterar även sin fortsatta tro på social- och hälsovårdsreformen

Från 2019
Uppdaterad 03.03.2019 19:44.
Statsminister Juha Sipilä under statsministerns frågetimme 3.3.2019.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä under statsministerns frågetimme 3.3.2019.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä (C) kommenterar under statsministerns senaste frågetimme de anklagelser om lögn som riktats mot honom av De gröna och Socialdemokraterna.

I en intervju i Uutissuomalainen sa Sipilä att de "rödgröna" vill förbjuda avverkningen av skog helt och hållet och därmed hota de arbetsplatser som skogsbranschen erbjuder.

Sipiläs påstående fick De grönas tidigare ordförande, riksdagsledamot Ville Niinistö att ryta till och anklaga Sipilä för lögn.

Enligt Socialdemokraterna är Sipiläs påståenden panikslagna lögner inför riksdagsvalet.

Enligt Sipilä vill 95 procent av De grönas riksdagskandidater genast minska på skogsavverkningen. En av partiets riksdagsledamöter ska ha föreslagit att sluta med den helt och hållet. Sipilä baserar sitt påstående på en enkät.

- Om vi ska sluta använda trä är det rättfärdigat att fråga var De gröna och vänstern skulle stänga fabriken? Det är vad det betyder i praktiken, säger Sipilä.

Sipilä uppger sig ihärdigt försvara den hållbara skötseln av den finska skogen och bruket av den. Han tror att en ökning i användningen skulle uppmuntra utländska investerare och möjliggöra en balanserad utveckling för hela landet.

Vill ha förtydligade ståndpunkter av De gröna och Sdp

Sipilä vill att både De gröna och Socialdemokraterna förtydligar sin ståndpunkt i hur den finska skogen ska användas.

Han anser ändå att det är bra att man för en diskussion om saken men anser att det hela blir aningen övermäktigt om man vill öka på träbygget men minska på skogsavverkningen.

- Vi har fört rätt eniga diskussioner om träbygge och då måste man också fundera varifrån man får trä. Det skulle knappast gynna klimatet om vi hämtade materialet från Ryssland, säger Sipilä.

Sipilä grundar sina åsikter om ökad skogsavverkning på forskning av Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral och Teknologiska forskningscentralen VTT. Enligt forskningen går en förhöjd skogsavverkning på 80 miljoner kubik i året ihop med den hållbara utvecklingen.

Enligt undersökningarna kan Finland bli koldioxidneutralt på 2030-talet även med dessa mängder skogsavverkning, förtydligar statsministern.

- Skogsavverkningen erbjuder också bra med jobb i hela Finland. Centern kommer att hålla fast vid sin ståndpunkt, säger Sipilä.

Sipilä tror fortfarande på sote

Återigen uppger sig Sipilä tro på att social- och hälsovårdsreformen kan ros iland under denna regeringsperiod.

- Nyckelspelaren här är riksdagen. Alla förutsättningar finns, säger Sipilä.

Statsministern passade även på att tacka för att man i riksdagen lagt undan tid för att få igenom reformen.

Sipilä ville inte ta ställning till riksdagens talmans Paula Risikkos (Saml.) kommentarer om social- och hälsovårdsutskottets viceordförande Hannakaisa Heikkinen (C).

Sipilä konstaterade att han som minister inte har rätt att bedöma vad som sker i utskotten.

Under statsministerns frågestund intervjuades Juha Sipilä av Antti Kokkonen, chefredaktör på Lapin Kansa, Matti Virtanen, journalist på Talouselämä och Yles politiska redaktör Paula Pokkinen.

Artikeln baserar sig på texten "Sipilä haastattelutunnilla: Keskusta aikoo pysyä kannassaan metsien hakkuiden suhteen", skriven Jaana Hevonoja och Tiina Forsberg.

Diskussion om artikeln