Nyhetsskolan intervjuade Mugahed från Jemen: Jag känner en skyldighet att be om ursäkt för att jag kommit till Finland
Kollektivtrafiken är en av de platser där flyktingar råkar ut för rasism. Vi träffar Mugahed Hussin salh AL-Bahlooli, 22-årig flykting från Jemen, som nu har bott i Finland i två år. Mugahed har känt sig utsatt för rasism bland annat på tåget.
I Jemen pågår en av världens största humanitära kriser och Mugahed är en av de många som har flytt från sitt hemland.
Om jag hade stannat i Jemen skulle jag ha blivit dödad. Det är speciellt att man här i Finland kan leva i fred.
Mugahed Hussin salh AL- Balhooli
Mugahed kom till Finland år 2017 och går nu i en språkskola där han lär sig bland annat finska och engelska. Innan han kom hit kunde han inte ett enda ord på någondera språken, men nu talar han dem båda nästan flytande. Under vår diskussion ber han ändå ständigt om ursäkt för sina språkfärdigheter.
Tåget är en farozon
Mugahed tar sig dagligen till skolan med kollektivtrafik och upplever att det är en otrygg atmosfär att röra sig i.
I tåget hör jag ofta människor som svär efter mig eller säger något då jag sätter mig ner. Då känner jag en skyldighet att be om ursäkt över att jag kommit till Finland.
Mugahed Hussin salh AL- Balhooli
– Jag kom till Finland för att jag vill leva i fred och ha möjlighet att utbilda mig, säger Mugahed.
Vi blir chockerade av att höra Mugaheds berättelse. Vad är det i hans utseende som gör att han behöver be om ursäkt då han tar en sittplats i tåget? Platserna är ju till för alla.
Flyktingar lämnar inte sina hemländer frivilligt
- Många finländare verkar inte förstå att det inte är ett frivilligt val att lämna sitt hemland, säger Mugahed. Han upplever att många finländare är rädda för utlänningar.
Vi som intervjuat Mugahed antar att det här beror på människors okunnighet och fördomar. Det är vanligt att vi människor känner oss otrygga med nya saker. Därför tycker vi att det är viktigt att fortsätta informera folk om flyktingar. På det här sättet hoppas vi kunna motverka fördomar och rasistiska påhopp
– Jag saknar allting i mitt hemland och skulle vilja åka tillbaka i framtiden, säger Mugahed.
Han berättar att det som tur finns en del människor som står upp för honom då han blir utsatt för skällsord.
Han jämför situationen med sitt eget hemland och berättar att
invandrare också där blir fördomsfullt behandlade. Då han hörde fördomsfulla åsikter i sitt hemland brukade han stoppa de onödiga kommentarerna. Nu uppskattar han särskilt det att det också i Finland finns personer som står upp för honom och förstår hans situation.
Lika på insidan
Mugahed vill efter sina studier öppna både ett kafé och en restaurang med mat inspirerad från Jemen. Många finländares framtidsplaner ser exakt likadana ut och ändå blir Mugaheds tankar bemötta med fördomar. Trots skillnaderna i utseende och ursprung har
Mugahed tillsammans med flera andra flyktingar samma tankesätt och mål som vi finländare.
Varför har då en så oväsentlig sak som utseendet en avgörande betydelse för hur man blir bemött? Vi kan alla förbättra vårt sätt att behandla våra medmänniskor och avstå från onödiga och fräcka kommentarer. Vi borde lära oss av nya situationer istället för agera utgående från våra fördomar.
Som Mugahed säger: i slutändan är vi alla här för att leva i
fred.
Artikeln är skriven av Anna von Knorring, Marika Alkula, Sandra Työlahti, Ines Hämäläinen, Emilia
Hanhirova i samarbete med Nyhetsskolan.