Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Pia Johansson: Att engagera de unga är vårt hedersuppdrag inför riksdagsvalet

Från 2019
Pia Johanson

Vi är snart mitt i valvåren, med riksdagsvalet om en dryg månad och EU-valet precis när vår skiftar till försommar, i slutet av maj. Valtider är fest för oss på Svenska Yle. Vårt uppdrag som public service-bolag är på många sätt allra tydligast när valdagen närmar sig.

Vi bjuder bland annat på valdebatter och analyser, reportage från valrörelsen och intervjuer med partiledare och kandidater. Allt det väljare behöver för att bilda sig en uppfattning inför valdagen, söndag 14.4.2019.

För en del av vår publik är det här bekant och självklart. Det handlar om att utnyttja sin rösträtt och på så sätt delta i att upprätthålla vår demokrati.

Utmaningen är att med vårt innehåll nå ut till dem för vilka Svenska Yle inte är relevant i vardagen. Och att fånga uppmärksamheten hos unga som obehindrat rör sig bland ett enormt medieutbud och snabbt väljer bort det som inte känns rätt och har ett trovärdigt tilltal.

Alldeles speciellt nu inför riksdags- och EU-val är det ändå solklart: Att nå ut och engagera unga är ett hedersuppdrag för oss.

Från tidigare val vet vi att den så kallade valkompassen (“Vaalikone”) uppfattas som ett nyttigt verktyg av just unga. I år har vi därför jobbat extra mycket med teman och frågor som berör unga väljare.

Men dessutom satsar Svenska Yle på en video-serie på Yle Arenan, som utgår från det som är viktigt för förstagångsväljare.

X3M chattar med våra ledande politiker och direkt efter Svenska Yles stora valdebatt 8.4 i Yle Fem fortsätter snacket om politik och påverkan på Arenan i X3M:s regi.

Men vi vill förstås engagera alla i vår publik, och har i år satsat mer än tidigare på att sätta väljaren i fokus.

Vår satsning Femtioelva frågor om valet är i full gång, och både syns och hörs framför allt i Yle Vega och på svenska.yle.fi.

I Yle Fem, och på Arenan, kulminerar första delen av valvåren i Svenska Yles egen valvaka, som bjuder på en ännu snyggare visuell upplevelse med AR-teknik som ett nytt element.

Och till er som redan har frågat: Javisst, valkvällens expert är Göran Djupsund!

Pia Johansson,
Ansvarig producent, Svenska Yles valinnehåll