Ingen vanlig husvisning – Lovisa Historiska Hus är ett populärt evenemang bland nyfikna trähusfantaster
En gång om året bjuder familjen Wahlström in alla intresserade till sitt gula trähus. Då är det rent i knutarna och alla ytor polerade. Men låt bli att kika in i bastun!
Knarrande golvplankor och inredningsdrömmar
Det står folk på terrassen och alla trär blå skoskydd på fötterna och stiger sedan in i huset. I Lovisa, på Trädgårdsgatan, står dörren öppen till ett gammalt gult trähus. Det är många som vill ta sig in och gå husesyn.
Inomhus blir det kö då människorna traskar från rum till rum, tar bilder och beundrar inredningsdetaljer.
Husets invånare, familjen Wahlströms äldsta barn Espen och Zacharias, säljer saft vid sitt försäljningsstånd, medan Kristian diskuterar med gästerna och Rebecca sköter om loppisbordet. Familjens yngsta sover dagssömnen i barnvagnen.
Villa Lilla Gula är som tagen direkt ur en inredningstidning. Allt är genomtänkt och allt har sin egen plats. Paret Wahlström berättar att i vardagen med tre barn ser hemmet väldigt annorlunda ut.
– När det här veckoslutet närmar sig, vet vi att nu är det dags att börja städa och fylla bastun med allt onödigt bråte, konstaterar Kristian.
– Det är många som frågar oss om det faktiskt bor någon här och vi svarar jo, men gå inte in i bastun! skrattar Rebecca.
Då Rebecca och Kristian Wahlström hörde att ett visst gult trähus i Lovisa var till salu, gällde det att fatta beslutet fort. Paret, som då väntade sitt andra barn, flyttade hösten 2012 från en stor modern lägenhet till ett gammalt litet trähus.
– Våra släktingar och vänner tyckte nog att vi var lite galna, men vi hade redan länge drömt om ett gammalt hus, minns Rebecca.
Det faktum att huset var bekant från tidigare och helt och hållet renoverat, underlättade köpbeslutet. Genast från början bestämde familjen Wahlström att utvidga huset så att hela familjen skulle få plats. Idag består familjen av fem personer.
Då invånarna i omgivningen hade hunnit bekanta sig med Villa Lilla Gula och dess nya invånare, blev familjen tillfrågad att delta i evenemanget Lovisa Historiska Hus som år för år blivit bara större och större
Det krävdes inte särskilt mycket övertalning för att få med det inrednings- och renoveringsintresserade paret.
– Det är roligt att träffa olika människor och höra deras åsikter. Folk är väldigt vänliga och tacksamma för att vi öppnar våra dörrar och låter dem komma in, berättar Rebeccca.
– Och de är intresserade. En frågar vad det är för tapet som vi har på väggen och en annan om vad vi har målat golvet med, fortsätter Kristian.
– Ofta lägger besökarna dessutom märke till saker som vi själva inte ens tänkt på. Det är roligt att se sitt eget hem med andras ögon.
Ballonger rymmer upp mot den blå himlen och en flicka spelar fiol i ett gathörn. En jämn ström av människor går längs grusvägen mellan trähusen. De pastellfärgade husen lockar folk till sig.
De hus som det är fritt fram att besöka är utmärkta med gula skyltar. Längs med vägen finns också loppisbord, små bodar och pop up-caféer som man kan stanna till vid.
Ann-Britt Felin-Aalto, projektledare för Lovisa Historiska Hus 2018, har mycket att göra vid evenemangets infodisk och berättar om hur det hela började.
– Redan det första året, 2005, blev vi överraskade över hur populärt det var, och nu för tiden besöker ungefär 15 000 - 17 000 personer evenemanget under ett veckoslut.
Lovisa Historiska Hus var det första av sitt slag i Finland. Idag ordnas det liknande evenemang även på andra håll.
Felin-Aalto berättar att evenemanget till och med lockat nya invånare att skaffa sig ett eget trähus på orten.
– Vi känner till åtminstone fem-sex familjer som besökt Lovisa under de här dagarna, och på basis av det bestämt sig för att de vill flytta hit.
– Det här har ökat på sammanhållningen i Lovisa och gjort invånarna stolta över sin hemstad, konstaterar Felin-Aalto.
Även om besökarantalet under veckoslutet är stort, är stämningen i Lovisa ändå avslappnad. Folk traskar omkring och planerar sina egna rutter, och husens invånare har tid att diskutera med gästerna och svara på frågor.
En del av besökarna har varit här många gånger, som till exempel Patricia och Olli Wirman som bor i Spanien och hälsar på i Finland om somrarna. För Patricia, som är inredningsarkitekt, är det här andra gången hon deltar. Hon förundrar sig över Lovisabornas öppenhet.
– Det är här verkligen en unik tillställning. Människor öppnar upp sina hem och låter folk kika in i dem och inspektera deras personliga lösningar. I vanliga fall ser man andras hem enbart i tidningar. Jag har inte sett något liknande någon annanstans.
– Jag älskar antikviteter och jag älskar hem, så det här är en perfekt kombination för mig.
Under det här veckoslutet är familjen Wahlströms lilla gula villa öppen för besökare, men sedan blir det vardag igen och barnens leksaker och ensamma parlösa sockor fyller golven i vanlig ordning.
– Ett par från Esbo föreslog en gång för oss under Lovisa Historiska Hus att vi sku byta hus med dem, skrattar Rebecca.
– Vi nappade ändå inte på erbjudandet, vi trivs i vårt hem och i Lovisa.

Egenland – en kulturreseguide till Finland
Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
Följ oss på instagram: @egenland!
EDIT 21.8.2019: Rubriken ändrad och innehåll tillagt.