Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sex år fyllda av besvär och problem – nu kan bygget av Kristinestads daghem äntligen börja

Från 2019
En kvinna med axellångt ljust hår står på en skolgård. Marken är täckt med snö.
Bildtext Chefen för småbarnspedagogiken i Kristinestad är glad att bygget äntligen kan komma igång.
Bild: Yle/Juho Teir

Det har varit en lång process, men om ett par veckor inleds byggandet av Kristinestads nya daghem. Glädjeskutten är ganska nära nu, säger Annika Heikkilä, chef för småbarnspedagogiken.

I mitten av mars ska de första spadtagen tas och byggandet av ett nytt daghem i Kristinestad kan börja. En sex år lång process är över.

- Det har varit en väldigt lång process, kanske onödigt lång. Gamla dagiset stängdes i mars 2013 på grund av dålig inomhusluft. Sedan dess har vi varit utlokaliserade på olika ställen runt om i Kristinestad. Nu ser det äntligen ut som att det blir av med ett nybygge, säger chefen för småbarnspedagogiken Annika Heikkilä.

Orsaken till att dagisbygget dragit ut på tiden är att bygget valsat i marknadsdomstolen flera gånger.

- Det här är egentligen tredje gången gillt. Det har varit på gång två gånger tidigare också, men då har det kommit besvär från entreprenörerna som har gjort att det dragit ut på tiden. Rättsprocesserna är långa som vi vet. Nu har besvärstiden gått ut och inga besvär har inkommit och det börjar vara dags att fira.

Processen kring daghemmet i Kristinestad

Även om besvärstiden har gått ut vågar inte Heikkilä jubla riktigt ännu, trots att man nu ser ljuset i ändan av tunneln.

- Nog är det jätteskönt, glädjeskutten är ganska nära. Men vi vågar inte skutta riktigt ännu innan vi ser att det där spadtaget blir taget, men så här nära har vi aldrig varit. Vi tror, önskar och hoppas att det nu blir på riktigt ett nytt daghem inom en väldigt snart framtid.

Fokuserat på rörelse

Enligt Heikkilä är det på ett sätt bra att processen tagit så länge. Man har haft möjlighet att ändra på saker och tänka rätt i planeringen. En sak som man velat satsa på är rörelse.

- Vi kommer att fokusera mycket på rörelse, alltså en inomhusmiljö som lockar till rörelse. Vi vet att barn sitter för mycket idag och vi vill komma ifrån det. Vi vill att barnen ska ha möjlighet att röra på sig under hela dagen. Både inomhus och utomhus.

En kvinna med axellångt ljust hår visar upp en planritning på en byggnad.
Bildtext Annika Heikkilä visar ritningarna för det nya daghemmet.
Bild: Yle/Juho Teir

Utomhus kommer man att ha två stora gårdsplaner där barnen kan leka och i närheten finns också sportplanen, simhallen, skidspår och skridskobanor. Enligt Heikkilä är läget på alla sätt ypperligt.

- Vi har nära till både finska lågstadieskolan och svenska lågstadieskolan. I det här nya daghemmet kommer vi också att ha både finska och svenska förskolan. Med tanke på morris- och eftisverksamhet så är det lyxigt att ha det så nära.

Själva byggnaden kommer också att gå i samma stil som den intilliggande nyligen renoverade svenska lågstadieskolan.

- Då det gäller själva konstruktionen så är det inne med trähusbyggnader och det passar in i vår fina trähusstad. Det är vi jätteglada över. Lite ekotänk har man också satt in. Vi kommer att bland annat ha solpaneler och allt är anpassat enligt dagens normer och värderingar

En snöbeklädd miljö. Till vänster i bild en gul trähusbyggnad. Till höger i bild en röd låg byggnad. Mittemellan en öppning.
Bildtext Här mellan Kristinestads skola (till vänster) och det gamla daghemmet ska ett nytt daghem snart byggas.
Bild: Yle/Juho Teir

Klart om ett drygt år

Byggprocessen kommer att inledas om ett par veckor och tanken är att det ska ta lite på ett år. Efter alla besvär och problem hoppas Heikkilä att daghemsbygget äntligen har lite flyt.

- Går det riktigt bra, så flyttar vi in nästa påsk, avslutar hon.

Diskussion om artikeln