Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Spårvagnarnas framtid i Åbo ännu en öppen fråga – stadsstyrelsen valde återigen att bordlägga ärendet

Från 2019
Uppdaterad 04.03.2019 20:14.
Spårvagn i Åbo.
Bildtext Åbo funderar som bäst på vilken typ av kollektivtrafik man ska satsa på. På bilden syns en spårvagn som visades upp i samband med en mässa i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Spårvagnar i Åbo eller inte? Den frågan fick inget svar på måndagens stadsstyrelsemöte. Stadsstyrelsen valde precis som på sitt förra möte att bordlägga ärendet.

Den här gången, som är den andra gången i rad frågan bordlades, berodde det på att Åbo stadsfullmäktige ska hinna behandla ärendet som ett aftonskoleärende under nästa fullmäktigemöte den 18 mars.

– Det här är en stor fråga som fullmäktigeledamöterna får information om under aftonskolan. För att fullmäktigeledamöterna ska hinna processa den givna informationen så vore det inte bra om ärendet skulle vara ett beslutsärende på samma möte, säger stadsstyrelsemedlem Mikaela Sundqvist (De gröna) och fortsätter:

– Därför var det ändåmålsenligt att stadsstyrelsen nu bordlade ärendet, så att det behandlas av stadsstyrelsen som ett beslutsärende först efter fullmäktiges aftonskola.

Stadsdirektörens förslag behandlas återigen av stadsstyrelsen den 25 mars och fortsätter sedan till stadsfullmäktiges möte den 15 april. Om stadsfullmäktige godkänner planerna ska planeringsfasen inledas direkt.

Spårvagn parkerad utanför Logomo i Åbo.
Bildtext En spårvagn som visades upp i samband med en mässa i Logomo.
Bild: Yle/Jouni Koutonen

Stadsdirektör Minna Arve har tidigare föreslagit att Åbo ska satsa på spårvagnar.

Det som föreslås är två linjer från centrum, en till stadsdelen Kråkkärret och en till Reso.

Byggandet av spårvägen beräknas kräva infrastrukturinvesteringar på max 330 miljoner euro, varav statens andel skulle vara runt 30 procent.

Diskussion om artikeln