Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska Hoda blev dubbel änka: Nu vill hon hem - mot Trumps vilja

Från 2019
Uppdaterad 05.03.2019 20:57.
24-åriga IS-bruden Hoda Muthana.
Bildtext 24-åriga Hoda Muthana kan aldrig återvända till Alabama, om president Donald Trump får bestämma.
Bild: AFP / Lehtikuva / AOP

Är Hoda Muthana från Alabama amerikan eller terrorist? Hennes far har inlett en kamp i domstolen för att få hem barn och barnbarn. Men hennes pass duger inte längre i USA.

På måndagen inleddes en juridisk process i USA där hennes far vädjar om rätt för dottern att återvända från flyktinglägret i Syrien.

En domstol i Washington DC behandlar rättssaken mot det amerikanska utrikesministeriet. Pappan vill att Hoda Muthana brådskande tillåts återvända hem med ett amerikanskt pass.

Domaren ansåg inte det fanns någon orsak till brådska, ärendet får ta den tid det tar. Det är inte bara juridiskt invecklad, utan också politiskt känslig.

Hoda Muthanas advokat håller presskonferens med flera mikrofoner utanför domstolsbyggnad
Bildtext Hoda Muthanas försvarsadvokat är besviken över att rättssaken går så långsamt.
Bild: EPA-EFE

Rymde till islamska krigare

Hoda Muthana var 20 år och studerade vid universitetet i Birmingham i Alabama. Hon radikaliserades som 18-åring.

Hon berättade för sina föräldrar att hon skulle på studieresa, men flög på egen hand till Syrien och anslöt sig till IS. Där gifte hon sig med IS-krigare. De två första dödades i strid, den tredje är försvunnen, rapporterar USA Today.

Med den andra mannen födde hon ett barn i Raqqa som nu är 18 månader.

Ovisshet i flyktingläger

När IS började förlora och USA kungjorde sin seger förvärrades läget. Det blev osäkrare och maten tog slut.

Hon flydde i december i fjol till ett flyktingläger i nordöstra Syrien. Där rapporteras finnas över 1 500 utländska kvinnor och barn i samma omständigheter.

Siffrorna varierar. Det talas också om 800 utländska krigare som hålls i fångenskap av USA:s syriska allierade, i väntan på beslut om vad som ska göras med dem.

"Sänd dem hem"

För tillfället är det USA som i praktiken betalar och ansvarar för de tillfångatagna IS-krigarna och deras brudar. President Trump vill att fång- och flyktinglägren ska avvecklas. Men IS-krigarna ska inte tillåtas återvända till striden. De utländska krigarnas hemländer, huvudsakligen i Europa, bör ta hand om sina medborgare.

Men läget är kaotiskt. Ingen vet vilka brott de eventuellt har gjort sig skyldiga till, var de borde åtalas, dömas och sona sina straff.

En person håller upp ett fotografi på Shemima Begum.
Bildtext Även IS-bruden Shamima Begum vill ta sig tillbaka till sitt hemland Storbrittannien. Brittiska myndigheter vill dock häva hennes medborgarskap.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dessutom är mångas nationalitet är oklar. En del EU-länder vill inte ha dem tillbaka.

Ångrar, men hjärntvättad

Hoda Muthana har varit synlig i IS kamp på sociala medier och bland annat uppmanat till kamp mot USA och amerikanerna. I en intervju för ABC-news säger hon sig ha varit barnslig och hjärntvättad. Hon trodde det var obligatoriskt att ansluta sig till kalifatet och göra sin plikt.

Nu ångrar hon sig och är beredd på rättegång och straff i USA.

Tvist om medborgarskapet

Hoda Muthana är född i New Jersey, USA, men är dotter till en utländsk diplomat. Därför gäller inte regeln att alla barn som föds i USA automatiskt blir amerikanska medborgare.

Hennes far var diplomat för Jemen i FN i New York, men är numera amerikansk medborgare. Han hävdar att hans tjänstgöring som diplomat hade tagit slut då dottern föddes.

Det har immigrationsmyndigheten tidigare erkänt, och hon har fått amerikanskt pass två gånger. Det var ett misstag, enligt myndigheterna nu.

Det "misstaget" rättades till då de amerikanska myndigheterna fick upp ögonen på den amerikanska krigarbruden. Hennes medborgarskap drogs in i hennes frånvaro.

Trump och Pompeo lovar: Hon kommer aldrig tillbaka

President Trump tar ofta ställning till kontroversiella rättsärenden i ett tidigt skede. I det här fallet anser han att hon är terrorist och aldrig kan få komma tillbaka till USA.

USA:s president Donald Trump.
Bild: OLIVIER DOULIERY / POOL / EPA

De direktiven följer utrikesminister Mike Pompeo. Hon har inte legal rätt till amerikanskt medborgarskap. Han hoppas på ett ”riktigt” domstolsbeslut, att hon inte får tillstånd att återvända.

- Hon är en terrorist som har riskerat amerikanska soldaters liv. Fråga bara alla de drabbade soldaterna som ha bekämpat radikal islamsk terrorism och deras anhöriga, har Pompeo sagt bland annat i Fox News.

"Ingen önskar henne välkommen hem"

Hoda Muthanas gamla hemort i Alabama ligger mitt i bibelbältet. Mindre än en procent av invånarna i området är muslimer enligt PEW Research Center. Sammanlagt bor det 3,3 miljoner muslimer i hela USA, enligt PEW.

Många invånare i Muthanas gamla hemstad ställer sig motvilligt till hennes återkomst i amerikanska tidningsintervjuer.

Vi måste ha henne tillbaka för att möta rättvisan

― Alabamas demokratiska senator Doug Jones

"Måste möta rättvisan"

Men Alabamas demokratiska senator Doug Jones vill att hon ska få återvända, trots att frågan om Muthanas pass avgörs i domstol.

- Ingen kommer att välkomna denna person tillbaka till USA, sade Jones i CBS. Men han vände på begreppen: Vi måste ha henne tillbaka för att möta rättvisan.

- Vi gör det hela tiden med terrorister, och andra mänskor som har gjort brott mot USA. Det sänder ett dåligt budskap att låta henne gå fri, bara för att de är i Mellanöstern, sade Alabama-senatorn Jones.

Källor: ABC-news, USA Today, CBS, The Guardian, Fox News

Diskussion om artikeln