Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Representanthuset inleder omfattande utredning om Trump - ytterligare ett steg mot riksrätt?

Från 2019
Uppdaterad 05.03.2019 08:51.
Justitieutskottets ordförande Jerold "Jerry" Nadler utlovar en omfattande men snabb utredning om Trump
Bildtext Justitieutskottets ordförande Jerold "Jerry" Nadler utlovar en omfattande men snabb utredning om Trump
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Det amerikanska representanthusets justitieutskott har inlett en omfattande granskning av president Donald Trump och brott som han kan ha begått.

Utredningen omfattar bland annat maktmissbruk, korruption, och försök att hindra rättvisans utgång. Utskottet tänker också granska Trumps relationer till Ryssland och betalningar för att tysta ner utomäktenskapliga affärer.

Justitieutskottets ordförande Jerold "Jerry" Nadler har sänt 81 brev med krav på mer information, till Trumps två äldsta söner, hans svärson och flera av Trumps långvariga medarbetare.

Brev har också levererats direkt till Vita Huset, till justitieministeriet och flera av Trumps bolag och stiftelser.

Demokraten Jerry Nadler, säger att man inte längre vill vänta på specialutredaren Robert Muellers rapport och att man kommer att utföra utredningen så snabbt som möjligt.

- Vi kommer att agera snabbt för att samla informationen, analysera bevisen och följa alla fakta vart de än leder, säger Nadler.

- Det här är ett kritiskt ögonblick för vår nation och vi har ett ansvar att utreda dessa saker och att ha utskottsförhör så att allmänheten har alla fakta. Det är exakt det vi tänker göra.

Flera olika utskott utreder

Demokraterna som numera kontrollerar representanthuset har inlett flera olika utredningar sedan årsskiftet.

Underrättelseutskottet som länge lamslogs av den republikanska majoriteten, har plötsligt fått nytt liv i och med den demokratiska ordföranden Adam Schiff, som är särskilt intresserad av Rysslandskontakterna.

Översynskommittén höll förra veckan ett uppmärksammat, direkt sänt förhör med Trumps personliga advokat Michael Cohen, som anklagade presidenten för lögner, svek, bedrägeri och rasism.

-Politisk teater som inte intresserar amerikanerna, sa republikanerna. Bilden visar kvinna med ölglas, på en pub där utfrångingen visas på tv.
Bildtext Trumps långvariga personliga advokat Michael Cohen grillades förra vecka i ett utskottsförhör i representanthuset
Bild: AFP / Lehtikuva

Justitieutskottets utredning anses i all fall utgöra det största hotet mot Trump eftersom information som det vill ha är så omfattande och går till hjärtat av Trumps administration.

Nadler underströk att justitieutskottet inte är intresserat och inte behöver så vattentäta juridiska bevis som Mueller. Utskottets utredning är dessutom betydligt mer omfattande än Muellers.

Trump vägrar samarbeta?

Nadler tog inte ordet riksrätt i sin mun då han höll presskonferens men det är eventuellt dit utredningarna leder, eftersom det är representanthuset som beslutar om presidenten ska ställas inför riksrätt.

Nadler sade i en intervju förra veckan att han tror att Trump har begått brott under sin tid som president. Han medgav i samma andedrag att han inte tror att det ännu finns tillräckligt övertygande bevis för att fatta ett så drastiskt beslut som beslutet om riksrätt.

Det är oklart om Vita huset eller om de som förhörs alls tänker samarbeta med utskottet. Det anses mer sannolikt att Trump vägrar att ge ut information med stöd av presidentens exekutiva rättigheter.

Vita husets taleskvinna Sarah Huckabee-Sanders fördömde genast utredningen i ett uttalande där hon kallade den "vanhedrande och oförskämd."

- Demokraterna är inte ute efter sanningen. De är ute efter presidenten, sade Huckabee-Sanders.

Källor: AP, Washington Post, New York Times