Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

8000 negativ senare fortsätter nålhålskameran att bjuda på överraskningar för Hans Hästbacka: "Det är världens simplaste kamera och mer ekologisk än en systemkamera"

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 20:14.
Hans G Hästbacka håller upp en nålhålskamera, en svarttejpad låda, stor som en större bok, framför sig.
Bildtext Hans G. Hästbacka gillar spontaniteten i nålhålsfotograferandet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Bildkonstnären Hans G. Hästbackas fotografier är svartvita och behagligt rundade i kanterna, en effekt som uppstår av tekniken han använder. Nålhålskameran har blivit en viktig del av hans artisteri och liv.

- Det här är världens simplaste kamera, kostar en euro och lådan kan tillverkas av en skolåda eller en annan lämplig box, säger Hästbacka.

Ur en väska på golvet rotar han fram flera olika varianter. En är gjord av en bok, en av en tändsticksask och en tredje är gjord av ett gammalt kaffepaket.

- När lådan är tätat sticker man ett hål med en nål, sätter in fotopapper och skyddar hålet med skyddstejp. När man hittat något som kunde bli en bra bild, tar man av skyddstejpen och väntar och väntar.

Ett foto på vass och en elstolpe taget med nålhålskamera.
Bildtext I bland blir det bra, i bland blir det ingenting.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Sen när man tror att det är färdigt sätter man på tejpen och går hem och framkallar det som man hoppas blev en bra bild. Man vet aldrig, det är en chansning, säger han.

Till dags dato uppskattar Hästbacka att han avverkat cirka 8000 negativ och han har lärt sig mycket på vägen.

- Men allt vet jag ju inte, det är det som är så roligt med det här. Eftersom exponeringstiden är så lång, cirka 20 sekunder så kan det hända allt möjligt under fotograferingsögonblicket. Ljusvariationerna fångas i bilden, säger han.

Bildredigering även med nålhålsbilder

Inspiration till att börja med nålhålskameran fick han under en fotokurs med en tysk gästföreläsare.

- Första dagen höll jag på att hoppa sönder på min kamera i rena förbannelse när det inte blev som jag ville. Så småningom lärde jag mig hur man skulle, eller absolut inte skulle göra, säger Hästbacka.

Fotoutställningen Urban Nature som tidigare visades upp i Helsingfors går nu att se i Villa Lande i Kimito, sedan står det naturhistoriska museet i Åbo på tur. I bilderna syns Hästbackas närmiljö.

Hans G Hästbacka med en vit t-skjorta står med en nålhålskamera i handen i övre våningen i Villa Lande.
Bildtext Hans G. Hästbacka kommer att återge Åbo i nästa utställning.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det här är den natur som finns utanför min hemdörr. Mycket asfalt och betong - om man vill se det så. Men man kan också hitta ett Amazonas i Åbo om man bara använder fantasin och är lite galen, säger han.

Även om tekniken är enkel betyder det inte att bilden behöver skrivas ut som den är. När det ljuskänsliga fotopappret framkallas har man ett negativ där alla skuggor är vita och det ljusa är mörkt.

- Sedan scannar jag in bilden och konverterar färgerna, putsar dem lite från damm. Ibland justerar jag kanske kontrast och ton men oftast blir det väldigt lite. "Äkta bilder" finns kanske egentligen inte, säger Hästbacka.

"Naturfotografering smutsar ner naturen"

Enligt Hans Hästbacka är nålhålskameran ett miljövänligt alternativ, och han tycker att mycket har spårat ur när det kommer till just naturfotografering.

- För det första avskyr jag egentligen naturfotografering. Folk flyger och far tusentals kilometer, trampar ner naturen och smutsar ner miljön för att ta en bild på ett djur som tusen andra personer tagit före dem, säger han.

- Dessutom orsakar tillverkningen av systemkamerorna och linserna en massa miljöutsläpp medan nålhålskameran är mycket mer ekologisk.

För framkallningen krävs ändå kemikalier som bör hanteras varsamt och kräver viss kunskap och försiktighet.

En svart insida av en låda, med ett pyttelitet nålstort hål i mitten.
Bildtext Nålhålet i nålhålskameran.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Framkallningsvätskan är mycket miljöfarlig om man häller ut den i avloppet, det ska man absolut inte göra utan den ska lämnas in till återvinningsstationen.

- Sen ska man vara försiktig med fixermedlet. Om det hamnar på golvet och man trampar i det så det dammar och man får det i lungorna kan det börja fixera lungorna från insidan, säger han.

Utställningen Urban Nature går att se i Villa Lande i Kimito centrum mellan den 5-29.3.

Diskussion om artikeln