Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hanna Räisänen jobbar för unga i Fiskars: "Vi har hur många idéer som helst"

Från 2019
Hanna Räisänen sitter på golvet med två barn som leker med leksaker.
Bildtext Hanna Räisänen har inte hunnit fundera på hur hon ska fira att hon fått årets ungdomspris i Raseborg. Kanske det blir en fest tillsammans med barnen och ungdomarna i Fiskars? Här leker hon på ungdomsgården med sonen Oskari och hans kompis Alma.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det finns hur många idéer som helst i Fiskars bruk. De här idéerna gör att barn och unga har mycket att göra på hemorten: det finns en ungdomsgård, det ordnas sommarjobb och snart får de en ny lokal att vistas i med mopeder och cyklar.

Det behövs förstås någon som håller i trådarna när det finns förslag på hur en ort skulle kunna utvecklas. I Fiskars bruk är det Fiskars byförening som ser till att många av idéerna blir verklighet.

Men det behövs mera än en förening. Hanna Räisänen är den person i Fiskars som ser till att saker och ting sker.

Tack vare henne har byföreningens verksamhet utvecklats till en ny nivå. Så står det i prismotiveringen till årets ungdomspris i Raseborg som delats ut till Hanna Räisänen.

Hanna Räisänen.
Bildtext Hanna Räisänen är född och uppvuxen i Billnäs innan hon flyttade från orten. Men hon kom tillbaka till hemorten, och närmare bestämt Fiskars, för åtta år sedan. Hon är utbildad inom textildesign och har också utbildat sig till florist. Nu jobbar hon som florist i Pojo och är också kassör i Fiskars byförening.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det var verkligen en överraskning att få årets ungdomspris, säger Hanna Räisänen.

- Det känns bra då man jobbat mycket och i många år tillsammans med andra i föreningen för att barn och unga ska få en ungdomsgård.

Fiskars byförening hyr sedan 2015 en lägenhet i en gul stenbyggnad på Lärdomsvägen 5 i Fiskars. Byggnaden finns intill den finska skolan Fiskarin koulu.

Det är föreningen Tako som äger båda byggnaderna.

Ett gult och vitt stenhus i Fiskars där det bland annat finns en ungdomsgård.
Bildtext Ungdomsgården finns i det här huset på Lärdomsvägen 5 i Fiskars bruk.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är tack vare bidrag från Sophie von Julins stiftelse som föreningen kan vistas i huset och även anställa personal. Här träffas barn och ungdomar flera gånger i veckan.

- Vi tycker att ungdomsgården fungerar bra. Vi har ett kök där vi lagar mat åt barnen eller så får de kocka. I samlingsrummet äter vi eller ser på filmer. Det finns spel och leksaker i rummet intill.

Lågstadiebarn i årskurserna 3 till 6 kan komma tre gånger i veckan till ungdomsgården.

På fredagar är den öppen för dem som går i sjätte och sjunde klass, och på lördagar är ungdomsgården till för dem som går i sjuan och i högre klasser.

Fiskarin koulu i Fiskars.
Bildtext Ungdomsgården finns i den gula stenbyggnaden. Intill finns Fiskarin koulu som också har lektioner i det gula huset.
Bild: Marica Hildén / Yle

Byföreningen har tre anställda och en del vikarier som kan hoppa in och jobba när det behövs.

Hanna Räisänen berättar att föreningen tidigare samarbetade med Raseborgs stad så att en av stadens anställda jobbade på ungdomsgården i Fiskars.

- Det samarbetet avslutades då staden måste spara. Vi anställer nu all personal själv. Det är viktigt med bidrag så vi kan anställa någon, för nu har vi öppet så många gånger i veckan att man inte kan ha folk här utan att de får lön.

Ungdomsgården i Fiskars besöks av mellan 10 till 25 barn i lågstadieåldern. På fredagar brukar det vara 5-15 barn på ungdomsgården och på lördagar omkring 12 stycken.

Ljus framtid

Framtiden för ungdomsgården i Fiskars ser ljus ut, säger Hanna Räisänen.

Fiskars byförening har fått ett nytt bidrag av Sophie von Julins stiftelse och har nu pengar för de närmaste fem åren.

Vi försöker hitta arbete åt sådana ungdomar som kanske inte får sommarjobb någon annanstans

Hanna Räisänen

Räisänen tror inte att byföreningen kommer att öka öppettiderna, i stället har man en ny idé.

I centrum av bruket finns en annan lokal som byföreningen hyr och där tänker byföreningen att man skulle kunna ordna sådant som inte passar i den nuvarande lokalen.

- Det nya stället är för dem som skulle vilja meka med sin moped eller cykel.

Hanna Räisänen konstaterar att det finns hur många idéer som helst.

- Det kommer hela tiden nya idéer från ungdomarna och deras föräldrar. Vi har dessutom en aktiv styrelse som hela tiden kommer på allt möjligt.

Sommarjobb åt Fiskarsungdomar

Sommarjobb är en idé som nu återkommer för femte året i rad.

Hanna Räisänen får också årets ungdomspris för att hon har gjort det möjligt för tiotals ungdomar att få sommarjobb i Fiskars bruk.

Det var en tidigare ordförande i byföreningen och en medlem ur den lokala avdelningen till Mannerheims barnskyddsförbund som kom på idén att skapa sommarjobb för de ungdomar som inte hittat jobb.

Och det här har Hanna Räisänen fortsatt med eftersom det ibland är ganska svårt att få sommarjobb.

- Ungdomarna får på det sättet prova på hur det är att sommarjobba.

Åtta till tio jobb

Byföreningen och lokalavdelningen började det hela i liten skala. Första året fick fyra ungdomar sommarjobb, nu är man uppe i åtta till tio jobb.

Alla ungdomar får inte ett arbete. De två senaste somrarna har omkring 35 unga sökt sommarjobb.

Barnskyddsföreningens lokalavdelning delar årligen ut pengar till lokala föreningar och personer som har ett projekt eller ett evenemang som har något med barn och ungdomar att göra.

Byföreningen är en av dem som får bidrag. Byföreningens uppgift är att ta kontakt med lokala företagare för att fråga om de kan erbjuda sommarjobb.

Hanna Räisänen berättar att föreningen annonserar när det finns sommarjobb att söka och alla ungdomar blir intervjuade.

- Vi försöker hitta arbete åt sådana ungdomar som kanske inte får sommarjobb någon annanstans. Vi försöker hitta en arbetsplats där de får lära sig något.

Hanna Räisänen får årets ungdomspris i Raseborg

5:45

Hanna Räisänen om sommarjobb i Fiskars

3:00

Diskussion om artikeln