Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SvD: Svenska finansinspektionen påtalade brister i Nordea bara dagar innan flytten

Från 2019
Uppdaterad 05.03.2019 13:33.
nordea
Bild: Lehtikuva

Den svenska Finansinspektionen FI har i två omgångar påtalat brister och svagheter i penningtvättskyddet i Nordea. Det avslöjar Svenska Dagbladet.

Finansinspektionen hade uppmanat bankjätten att vidta åtgärder för täppa till luckorna. Den senaste uppmaningen ska ha kommit så sent som någon dag innan Nordea flyttade sitt huvudkontor till Finland.

Nordea kritiserades för bristande riskanalys i penningtvättsfrågor både 2017 och 2018, enligt de dokument som SvD tagit del av.

Finansinspektionen sände i väg sin sista skrivelse den sista fredagen i september i fjol - tre dagar senare hade Nordea blivit en finländsk bank.

finansinspektion
Bildtext Svenska FI
Bild: 199pema

Bristande kundkännedom och transaktionsövervakning

Stora delar av utredningen är hemligstämplad, och bara avsedd för bankens ledning.

Men enligt SvD visar de öppna delarna av dokumentet att FI hade hittat brister och svagheter i den löpande transaktionsövervakningen, kundkännedomen och riskbedömningen i Nordea.

I en tidigare utredning år 2017 framförde FI liknande synpunkter om bankens verksamhet. Då ska utredarna ha kontaktat banken och bett den redogöra för sin riskbedömning, men enligt SvD:s anonyma källor hade banken inte lyckats göra det.

Nordeas huvudkontor ligger sedan hösten i Finland. Den svenska Finansinspektionen kan inte kommentera huruvida den har kontaktat sin finska motsvarighet Fiva i fråga om Nordea, säger FI:s presstalesman Peter Svensson till SvD.

Finansinspektionen i Finland vill inte säga till Svenska Yle om Fiva har fått ta del av svenska Finansinspektionens rapport om Nordea.

- På ett allmänt plan har vi ett gott samarbete med våra kolleger i andra länder. För övrigt kan jag inte kommentera saken, säger Markku Koponen avdelningschef på finska Finansinspektionen.

Finansinspektionen vill inte heller kommentera YLE:s läcka att hundratals miljoner euro från delvis tvivelaktiga källor har slussats genom bankkoncernen Nordeas konton.

Finansinspektionen har dock nyligen inrättat en elva personer stor avdelning som ska koncentrera sig på penningtvätt.

Avdelningschef Samu Kurri berättade i Radio Suomis förmiddagsprogram Päivä att med den nya enheten ska Finansinspektionen bli bättre på att granska och identifiera riskprofiler. Därmed ska Fiva höja sin standard till en internationell nivå.

- Vi har sett oss i spegeln och förändrat vårt sätt att arbete, konstaterade Kurri i radioprogrammet.

Spåren leder till Björn Wahlroos

I en annan artikel i SvD heter det att Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Finland ser ut som en flykt.

Den svenska Finansinspektionen blev för närgången - därför var det bättre att etablera sig i Finland. Enligt tidningen ger flytten en helt ny spelplan för Nordea att parera kritiken.

Björn wahlroos
Bildtext Björn Wahlroos
Bild: Lehtikuva

Svenska Dagbladet påminner också om Björn Wahlroos och Sampo-koncernen. Det var ju Sampo som sålde Sampo Bank till Danske Bank år 2007 och många av de suspekta kontona fanns redan då.

Läs också: Också före detta Sampo Bank bör utredas i penningtvättshärvan

Förra månaden blev det klart att Wahlroos lämnar ordförandeposten i Nordeas styrelse.

Grupptalan mot Danske Bank

I Danmark har en grupptalan riktats mot Danske Bank, som en följd av bankens raserade värde efter penningtvättshärvan vid filialen i Estland. Det skriver tidningen Børsen.

Det är Föreningen Aktionärer i Danske Bank som stämt bankens tidigare vd, Thomas Borgen, för att han inte reagerade trots att han kände till vad som pågick i Estlandsfilialen.

Thomas Borgen lämnar Danske Bank
Bildtext Thomas Borgen, tidigare vd på Danske Bank

Borgen och bankens styrelse fick upprepade varningar, bland annat från den estniska finansinspektionen och en anställd i Tallinn, om att allt inte stod rätt till.

När penningtvättskandalen rullades upp i höstas tvingades Borgen gå. Danske Banks marknadsvärde har rasat till hälften av vad det varit, och det har retat upp aktionärerna.

De anser att Thomas Borgen är ersättningsskyldig.

5.3.2019 kl. 15.30 Artikeln är uppdaterad med kommentarer från Finansinspektionen i Finland.

Diskussion om artikeln